I ovo je BiH: Učenici u Tuzli strahuju da će ih zvati četnicima zbog vjeronauka

Učenici u pojedinim osnovnim školama u Tuzlanskoj županiji ne smiju se prijaviti za pohađanje pravoslavnog vjeronauka, jer se boje kako za sebe tako i za svoje roditelje, pišu “Nezavisne.”

 


Ovo stoji u Izvješću  o stanju prava na slobodu vjere za prošlu godinu, koji je objavilo Međureligijsko vijeće BiH.

 

Niko Tošić, savjetnik za pravoslavni vjeronauk u Pedagoškom zavodu Tuzlanske županije, potvrdio je da je ovaj problem prisutan u gradskim sredinama, a posebno u Tuzli.

“U Tuzli imamo slučaj s jednom školom koju pohađa 30 pravoslavne djece, a nitko se ne smije prijaviti na vjeronauk. Ova djeca objašnjenje nalaze u tome da se boje kako će biti diskriminirana u zajednici i da će biti okarakterizirana kao izdajnici četnici”, pojasnio je Tošić.

On je kazao da je u Tuzlanskoj župniji pravoslavni vjeronauk obvezan predmet ukoliko se roditelj, odnosno staratelj učenika tako izjasni na početku školske godine.

“Na području Tuzlanske županije pravoslavni vjeronauk se predaje u šest škola s oko 60 djece”, precizirao je Tošić.

Uskoro bismo trebali imati sastanak s direktorima škola, pa ćemo baš pokrenuti to pitanje, kazala je Mersija Jahić,pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Tuzlanskoj županiji .

Husein Ećimović, direktor OŠ “Brčanska malta” iz Tuzle, ne vjeruje da u Tuzli ima takvih problema i ističe da je siguran da nitko nikome ne brani da pohađa vjeronauk koji god želi.

“U mojoj školi nijedan učenik ne pohađa ni pravoslavni ni katolički vjeronauk, jer su se svi opredijelili za predmet religijska kultura. A smatram da je situacija takva jer kad se jedan učenik opredijeli za religijsku kulturu on za sobom povuče i druge učenike”, pojasnio je Ećimović.

On je dodao da u školi održavaju islamski vjeronauk, jer ima zainteresiranih učenika, kako je rekao, vjerovatno iz razloga što školu pohađa veći broj učenika muslimanske vjeroispovijesti.

Mersija Jahić, pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Tuzlanskom kantonu, istaknula je da do sada nije čula da postoji problem u vezi s održavanjem pravoslavnog vjeronauka u osnovnim školama.

“Prvi put to čujem sada. Sve zahtjeve škola koje smo dobili u vezi s vjeronaukom smo riješili. Uskoro bismo pred početak školske godine trebali imati sastanak s ravnateljima osnovnih škola, pa ćemo baš pokrenuti to pitanje da vidimo da li negdje ima problema”, kazala je Jahićeva.

Nezavisne / hspf.info

 

Komentari

komentara