Inteview Mate Kovač, predsjednik ZKHS-a: Stvaramo radišnu i poštenu Hercegovinu daleko od doma

Na kraju ove akademske godine pogled.ba prenosi s portala ZKHS-a intervju u kojem Mate Kovač, predsjednik Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata u Zagrebu i student Ekonomskog fakulteta govori o ZKHS-u, projektima kluba, studentskom životu i problemima Hrvata u BiH.

 


Od zadnjih klupskih izbora je prošlo nekoliko mjeseci, i na njima ste jednoglasnom odlukom izabrani za predsjednika. Što se vama kao studentu od tada pa do danas promjenilo u životu i kolika je odgovornost biti predsjednik jedne od najjačih studenskih udruga u Zagrebu?

Ono što se promjenilo je broj obaveza. Vođenje jedne ovako, u studentskim okvirima, velike udruge iziskuje puno odogovornosti i strpljenja. Sad je sve nekako ubrzano, tako da je potrebno rasporediti vrijeme kako bi stigao obaviti sve obaveze. ZKHS je od svog postojanja uvijek težio napredovanju kako po kvaliteti tako i po broju projekata i siguran sam da će se taj trend nastaviti i za vrijeme sadašnje ekipe u Klubu.

Možete li opisati kakva je trenutna situacija u Klubu, i kako vidite razvoj i djelovanje kluba u budućnosti?

U šestom mjesecu smo imali završne aktivnosti kluba, Hercegovački malonogometni kup i Hercegovačke igre na Jarunu, tako da je trenutno razdobolje „godišnjeg odmora“ i punjenja baterija za radnu jesen.
Zavičajni klub hercegovačkih studenata sigurno treba nastaviti promicati ono pravo od Hercegovine u Zagrebu kako bi se nastavljali razbijati neki negativni stereotipi o Hercegovni i Hercegovcima. Navedeno možemo postići što kroz vlastite projekte što kroz suradnju s drugim srodnim udrugama. Moramo učiniti da ljudi koji iziđu iz Kluba budu danas-sutra važan činitelj u društvu zahvaljujući iskustvu koje su stekli radom u ZKHS-u.

Javnosti je poznato da klub organizira i sudjeluje u mnogim studentskim projektima. Možete li istaknuti neke projekte, na koje ste posebno ponosni?

Klupske aktivnosti traju cijelu godinu, tradicionalno počinjemo misom dobrodošlice za sve naše brucoše, a završavamo već legendarnim Hercegovačkim igrama na Jarunu. Ono na što sam posebno ponosan je ciklus javnih tribina koje se održavaju kroz godinu,koje su prepoznali hrvatski intelektualnci tako što se redovito odazivaju na naše pozive za sudjelovanje. Naš studentski list Moj kamen koji izlazi dva puta godišnje predstavlja vrijedan rad i trud naše literalne sekcije gdje možemo pročitati razni članci, od ozbiljnih političkih i društvenih tema pa sve do humorističnih. Također ne trebamo izostaviti poznate Hercegovačke noći, humanitarne koncerte i akcije, nogometni i košarkaški turnir itd.

Od svih klupskih sekcija, koja je po vašem mišljenju najbolja i najviše pridonosi ZKHS-u?

Ne bih isticao posebno rad bilo koje sekcije. Sve one, folklorna, sportska, dramska, literalna itd. jednako pridonose rastu i razvoju Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata kao jedne ozbiljnje studentske udruge. Mislim da činjenica da imamo 4 sekcije, i svaka po petnestak članova, govori da su studenti prepoznali raznolikost naših aktivnosti i vrijednosti koji zastupamo.

Čime se bavite u slobodno vrijeme, i gdje se vidite za pet godina?

Kako sam aktivan u par studentskih udruga uz obaveze na fakultetu slobodnog vremana i nemam puno. Nastojim ga iskoristiti za druženje s prijateljima i curom i ponekad stignem na mali nogomet.
Kao i svaki drugi student, volio bih naći posao u struci, ali ako uzmemo u obzir sadašnje stanje ekonomije, čini mi se da neće biti lako.

Iako se ZKHS krajem prošle i početkom ove godine zbog marginaliziranja Hrvata u BiH nekoliko puta oglašavao kroz medije javnim priopćenjima, peticijama itd. značajnijih pomaka do danas nije bilo. Kakvo je vaše viđenje situacije koja je trenutno aktualna u BiH, i koje je vaš prijedlog rješenja problema krize koja je na snazi više od pola godine?

Mi pratimo i reagiramo na političko stanje u BiH i to ćemo nastaviti činiti. Smatram da ovo što se sada radi predstavlja grupno iživljavanje većinskog naroda nad manjinskim i sve pod budnim okom međunarodne zajednice koja se ponaša poput lažnog sljepca. Osobno nisam član niti jedne stranke niti smatram da se jedino kroz stranačku infrastrukturu može nešto postići. Pitanja opstanka Hrvata u BiH treba biti nadstranačko pitanje svih nas, počevši od studenata, političara, gospodarstvenika, kulturnih i znastvenih djelatnika.
Hrvati u svijetu predstavljaju relativno mali faktor u očima velikih, tako da se po mom mišljenju moramo više okrenuti našim prirodni saveznicima koji su bili uz hrvatski narod kroz našu povijest i u najtežim ratnim trenutcima.

Što mislite o desetom Zagreb Pride-u?

MATE: Ja sam odgojen u katoličkoj obitelji i sredini tako da me moja vjera uči da nikoga ne treba mrziti, ali isto tako ne podržavam da manjina, uz potporu liberalnih medija, nameće većini svoje stavove i razmišljanja na jedan agresivan način.

Zalaže li se Klub za povratak hercegovačkih studenata u Hercegovinu, i u kojoj mjeri?

O tome je zaista teško govoriti, jer je to svačija osobna stvar gdje će živjeti, ali nastojimo kroz stalno praćenje događanja u BiH i kroz klupske aktivnosti što više poticati mlade da se vrate svome kraju, ali za to nam je potrebno da naši lokalni političari i gospodarstvenici napokon otvore svoje oči i vide kakav se ljudski potencijal krije među hercegovačkim studentima u Zagrebu.

Kao predsjednik jedne velike studentske udruge, što poručujete studentima i onima koji će to tek postati?

Poručio bih svim onim mladima koji namjeravaju doći studirati u Zagrebu da se pridruže našem Klubu i da nam pomognu u stvarnju jedne, radišne i poštene Hercegovine, pa makar na tome radili stotinama kilometara od svojih kuća.

Pogled.ba/ ZKHS – Zvonimir Barać

 

Komentari

komentara