Inzko će odluku o poništenju referenduma u RS objaviti u Službenom listu BiH

Inzko će odluku o poništenju referenduma u RS objaviti u Službenom listu BiHVisoki predstavnik u BiH Valentin Inzko upotrijebit će bonske ovlasti i donijeti odluke o poništenju Odluke o referendumu u RS i sankcijama protiv nositelja najvažnijih državnih i političkih funkcija RS i čelnika političkih stranaka, koji su podržali održavanje referenduma, saznaje Srna u diplomatskim krugovima u Sarajevu.


 

“Visoki predstavnik upotrijebit će bonske ovlaštenja. Želi onemogućiti Republiku Srpsku da provede Odluku o referendumu, tako što će u Službenom listu BiH objaviti svoje odluke kojom poništava ovu o referendumu. Na taj način želi im dati pravomoćnost odnosno pravno djelovanje, jer je svjestan da njegove odluke neće biti objavljene u Službenom glasniku RS”, rekao je izvor Srne.

 

Nakon toga, dodao je ovaj izvor, visoki predstavnik može zahtijevati podršku od međunarodne zajednice i zatražiti provođenje odluka koje je donio.

 

“Visoki predstavnik namjerava sankcionirati određen broj pojedinaca, prije svega, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Srpske Igora Radojičića, visokopozicionirane ličnosti u Vladi RS i čelnike političkih stranaka koji su podržali referendum i imaju neposrednu saradnju s Dodikom”, rekao je sagovornik Srne.

 

Ovaj izvor smatra da bi cilj ovakvog djelovanja mogao biti politička destabilizacija RS i da bi ovakav postupak mogao izazvati vrlo složene probleme u BiH.

 

Komentari

komentara