Inzko pod pritiskom Bruxellesa povlači suspenziju odluka SIP-a

Inzko pod pritiskom Bruxellesa povlači suspenziju odluka SIP-a Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, povući će u ponedjeljak svoju suspenziju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva, kojom je poništen izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, saznaju “Nezavisne”.


 

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH u ožujku je usvojilo odluku kojom je utvrđeno da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije sproveden u skladu s Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor, prenosi pogled.ba.

 

SIP je prethodno, postupajući po primljenim prigovorima koji se odnose na održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda federalnog parlamenta i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, utvrdilo da nisu bili ispunjeni uvjeti za konstituiranje Doma naroda FBiH jer izbori za ovaj dom nisu sprovedeni u svih deset županija u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH.

 

OHR je krajem ožujka privremeno suspendirao odluke SIP-a, ali, kako “Nezavisne” saznaju od izvora iz diplomatskih krugova, visoki predstavnik u BiH će suspenziju povući nakon pritisaka iz Bruxellesa.

 

Ivo Miro Jović, visoki dužnosnik HDZ BiH, ocjenjuje da ako Inzko povuče svoju odluku o suspenziji, to će značiti da je stvoren preduvjet da BiH postane moderna, suverena, europska zemlja, u kojoj se poštuju zakoni.

 

“To je ono čemu teži i HDZ, a u petak smo pozvali Inzka da svoju odluku, kojom je srušio Ustav BiH, povuče i vrati u legalne okvire. Mislim da je situacija sada jasnija, da BiH nema perspektivu bez sva tri naroda, to jest da su Hrvati suveren narod”, naglasio je Jović.

 

Veso Vegar, glasnogovornik HDZ 1990, također naglašava da je to dobra vijest za hrvatski narod.

 

“Na taj način Inzko bi dokazao da drži do institucija BiH, u koje se zaklinje. Povlačenjem suspenzije odluke SIP-a on bi stvari vratio u zakonske ustavne okvire i stvorio pretpostavke za normalizaciju odnosa u FBiH, ali i stvorio preduvjete za formiranje vlasti na razini države”, naglašava Vegar.

Komentari

komentara