Inzko: Radit ćemo kao blizanci, samo ću se ja malo povući

U Bruxellesu danas počinje prvi krug selekcije kandidata za šefa Izaslanstva Europske unije (EU) u BiH i bilo bi logično da izabrana osoba preuzme dužnost specijalnog predstavnika EU za tri do četiri mjeseca, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko.


“Već radimo na popisu ovlasti kako bi odvojili ove dvije funkcije. Ured visokog predstavnika (OHR) će uglavnom biti zadužen za monitoring i implementaciju Daytonskog sporazuma, dok će se izabrani predstavnik EU više fokusirati na budućnost, na europske integracije. Radit ćemo kao blizanci, s tim da ću se ja malo povući”, rekao je Inzko novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio kako potreba za “bonskim ovlašćenjima” i dalje postoji, jer ima mnogo zakonskih i ustavnih “praznina” u BiH za čije je tumačenje zadužen visoki predstavnik.

“Međutim, moja želja je da političari uklone te pravne praznine i da BiH sama rješava svoje probleme, na institucionalan način. Tada ćemo se mi s velikim zadovoljstvom povući”, rekao je Inzko.

Zamjenik šefa Izaslanstva EU u BiH Renzo Daviddi je izjavio da EU vjeruje u procese, “a proces proširenja ima jasno definirane korake koji trebaju biti poduzeti”.

“Treba se fokusirati na ono što treba biti učinjeno, a ne na to koje će ovlasti imati novi šef Izaslanstva EU”, rekao je Daviddi. On je dodao da će specijalni predstavnik imati na raspolaganju instrumente za kažnjavanje, naglasivši da restriktivne mjere nisu ništa novo i da su u brojnim prilikama i ranije upotrijebljene.

“Jasno je da BiH može ući u EU kao suverena zemlja i ukoliko bude pokušaja da se ovaj poredak remeti, moramo intervenirati”, kazao je Daviddi.(Onasa)

 

Komentari

komentara