Islamska zajednica traži: Zaustavite “genocidnog” Dodika!

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZBiH) najoštrije osuđuje uznemirujuću i zastrašujuću izjavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika datu austrijskom „Standardu“, koja je u ponedjeljak objavljena u “Nezavisnim novinama”, priopćila je Služba za odnose s javnošću Rijaseta IZBiH.


U IZBiH smatraju da je izjava Dodika: „Mi ne vjerujemo dobrim namjerama muslimana. Imamo potpuno negativno iskustvo“, na tragu uvjerenja haške osuđenice i bivše predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić iz 1993. godine da su „muslimani genetski kvaran materijal“, ali i podsjeća na njegov stav iz 2008. godine da je „za Republiku Srpsku neprihvatljivo da nam sude suci muslimani”.
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, izjavu Milorada Dodika smatra šovinističkom, antiislamističkom i islamofobičnom kojom se sa najvišeg nivoa institucija moći i sistema vlasti podstiče mržnja prema jednoj vjerskoj grupi.

Stoga, IZBiH traži jasno i nedvosmisleno povlačenje izjave i izvinjenje Milorada Dodika svim muslimanima u svijetu.
IZBiH očekuje da će Međunarodna zajednica, Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, Euroatlanske institucije, Ujedinjeni narodi i Organizacija islamske konferencije, kao i Dodikovi mentori u Beogradu na vrijeme prepoznati opasnosti kojima su izloženi bosanski Muslimani i da će, na temelju iskustva genocida kojeg su počinile srpske snage i uzimajući pouku iz ranijih grešaka međunarodne zajednice, spriječiti novo stradanje i genocid nad Bošnjacima muslimanima, kaže se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZBiH. (Fena)

 

Komentari

komentara