Ivo Sanader prvi put izlazi pred sud zbog optužnice za Hypo

Ivo Sanader prvi put izlazi pred sud zbog optužnice za Hypo Bivši premijer Ivo Sanader u petak u 13 sati prvi put izlazi pred suce Županijskog suda u Zagrebu.


 

 

 

Optužno vijeće odlučivat će o osnovanosti optužnice Uskoka, kojom se Sanadera tereti da je 1995. primio 3,7 milijuna kuna mita provizije od zajma koji je Hypo dao Hrvatskoj.

Čedo Prodanović je u Dnevniku3 HTV-a rekao da je njihova teza da nije bilo osnova za primjenu zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva jer, kako kaže, ova navodna provizija, kada bi i bila isplaćena nema nikakve veze s ratnim stanjem. Dodao je kako će se Sanader izjasniti da je nevin, prenosi 24sata.hr.

Sanadera se tereti da je od jeseni 1994. godine do 22. ožujka 1995. godine tijekom Domovinskog rata kao zamjenik ministra vanjskih poslova dogovorio za sebe isplatu provizije u gotovini, u iznosu od sedam milijuna austrijskih šilinga.  Iznos su mu isplatili nakon što su zaključili ugovor o kreditu između Vlade RH i Hypo banke, koja je Hrvatskoj dala kredit za gradnju veleposlanstva.

Komentari

komentara