Je li ugrožena Berlusconijeva popularnost?

Je li ugrožena Berlusconijeva popularnost?Talijanski birači počeli su u nedjelju ujutro glasovati na lokalnim izborima koji će pokazati u kojoj su mjeri suđenja za korupciju i seksualne afere ugrozili popularnost premijera Silvija Berlusconija.


 

 

Gotovo četvrtina, odnosno 13 od 60 milijuna stanovnika Italije, pozvana je na birališta u 1.310 gradova i općina te u devet pokrajina, a očekuje se da će odziv biti slab u naciji razočaranoj političarima i njihovim aferama. Biraju se gradonačelnici u 11 gradova s više od 100 tisuća stanovnika, uključujući Milano, Napulj, Torino i Bolognu.

 

Drugi krug izbora je 29. i 30. svibnja.Dvije godine prije parlamentarnih izbora, lokalni izbori velika su kušnja za premijera Berlusconija kojemu je popularnost pala na 30 posto, najniže otkako je 2008. treći put došao na vlast.

 

Sve će oči biti uprte u Milano, ekonomsku prijestolnicu Italije i Berlusconijevu biračku bazu. Tamo, po anketama, kandidatkinja Berlusconijeve stranke Letizia Moratti ima oko pet posto prednosti ispred kandidata ljevice, odvjetnika Giuliana Pisapije. Berlusconi je osobno sudjelovao u kampanji za gradonačelničke izbore u Milanu.

 

U Torinu i Bologni, tradicionalno ‘crvenim’ gradovima, očekuje se uvjerljiva pobjeda ljevice, dok je situacija posve neizvjesna u Napulju, gradu koji guši kriza s odvozom smeća. Birališta u prvom krugu izbora bit će otvorena i u ponedjeljak do 13 sati, kada počinje prebrojavanje glasova.

Komentari

komentara