Još uvijek Presjedatelj, Špirić: BiH treba dopustiti da prohoda samostalno

 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić održao je predavanje u Nacionalnom press- klubu u Washingtonu, gdje je govorio o aktualnoj situaciji u BiH i području, kao i mogućnostima daljeg razvoja ovog dijela Europe.


 

 

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, Špirić je posebno podvukao važnost regionalne suradnje, ukazujući na raznovrsne potencijale kojima obiluje područje Balkana.

 

– Napredak svake zemlje pojedinačno, i područja u cjelini, važan je za uspjeh i dinamiku daljih reformi, za ekonomski napredak, i politički entuzijazam. Svi ovi čimbenici zajedno predstavljaju potrebnu pokretačku snagu za promjene, kazao je predsjedatelj Špirić.

 

On je naglasio da BiH iza sebe ima teško razdoblje puno izazova tijekom kojeg joj je bila potrebna pomoć i podrška međunarodne zajednice.

 

– Sada nam je potrebno da ta ista međunarodna zajednica prepozna i shvati da je stvorena velika doza međusobne zavisnosti i da je vrijeme da Bosni i Hercegovini bude dozvoljeno prohodati samostalno, istaknuo je predsjedatelj Vijeća ministara.

 

Poručio je da kompromis nije nikakav ustupak nekome, nego dobit za sve, te da „politika negacije mora ostati iza nas, jer jedino tako možemo osigurati bolji život za naše građane“.

 

Predsjedatelj se u svom govoru osvrnuo i na nastojanja lidera političkih stranaka u BiH da formiraju vlast na državnoj razini, te da riješe otvorena pitanja koja su trenutna prepreka za uspješnije euroatlantsko integriranje zemlje. Usprkos neuspješnom  pokušaju, predsjedatelj Vijeća ministara BiH je izrazio optimizam da će u vremenu ispred nas, uz pojačan unutarnji dijalog, biti pronađeno demokratsko rješenje za sve izazove. „Optimizam mora dolaziti iz BiH, a ne iz nekih međunarodnih adresa“, naglasio je Špirić.

 

Nakon obraćanja prisutnima predsjedatelj Špirić je odgovarao na niz pitanja u vezi s azilantima iz BiH, odnosom mladih generacija prema BiH, procesuiranju ratnih zločina, te mogućnostima da BiH bude izgrađena kao široko decentralizirana zemlja u okviru  Daytonskog sporazuma.

 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH je, također, prisustvovao radnoj večeri, tijekom koje je s predstavnicima State departmenta, Pentagona i šefovima misija zemalja Balkana i Europske unije razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i u području.

 

 

hspf.info

 

Komentari

komentara