Josipović odgovorio Lagumdžiji: Ne zanimaju me izborne slagalice u BiH!

“Velike odluke u BiH moraju se donijeti konsenzusom sva tri naroda”, komentirao je Ivo Josipović najavu Milorada Dodika o referendumu u Republici Srpskoj. Josipović se oglasio nakon što je to od njega javno zatražio predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija.


 

“Referendum ne držim dobrom idejom. Ne držim dobrim ni bilo koji pokušaj da se važne odluke donesu bez suglasnosti sva tri naroda u BiH i to ističem od početka svoga mandata. Nadam se da će Lagumdžija to načelo i sam primijeniti u svojoj političkoj praksi,” poručio je Josipović, prenosi Radio Slobodna Europa.

ImageJosipović je također istaknuo da je neprimjereno od Lagumdžije prozivati ga da mu na pitanje odgovori preko medija.

“Takva gesta smatra se ispod razine primjerene odgovornim političarima. Zlatko Lagumdžija je mogao okrenuti moj broj koji je često koristio i tu željenu informaciju bi odmah dobio”, kaže Josipović, te dodaje kako je na pitanje upućeno preko medija odlučio na isti način i odgovoriti.

“Jedino za što sam se zalagao kada je riječ o BiH je upravo jednakopravnost naroda i potreba da suglasno reformiraju svoju domovinu u efikasnu, europsku BiH. To sam promovirao kao prijateljski savjet zaista dragom susjedu, a o ostalim pitanjima u BiH nisam izgovorio ni riječ. Samo Lagumdžija zna zašto su to neki mediji prepoznali kao miješanje u unutarnje poslove BiH. Zašto su to shvatili i kao urotu s Tadićem s kojim sam o BiH ukupno izgovorio, ne više od deset kurtoaznih rečenica, kao pokušaj komadanja BiH. Valjda nas zato zajedno i pita o referendumu preko medija. Ili, zašto su onako karikaturalno izvrnuli moju izjavu Reutersu koristeći klasični govor mržnje? Ili, zašto su najiskrenije isticanje BiH kao našeg najvažnijeg susjeda čija nam je suverenost i uspješnost strateški interes razumjeli gotovo kao agresiju?”, poručuje Josipović.

Hrvatski predsjednik se upitao i poziva li ga Lagumdžija da se izjasni o tipično unutarnjem pitanju BiH baš zato da bi ga neki mediji opet optužili da se miješa u njihove unutarnje poslove.
“Možda bih mu trebao odgovoriti kako je referendum unutarnje pitanje BiH i da ne želim o tome?”, poručuje Josipović i dodaje:

– Lagumdžija nije želio sa mnom ni u Ahmiće, ni u Prijedor, ni na druga stratišta u BiH, valjda sam se i tada miješao u unutarnje poslove. Istina, dolazio je k meni u Zagreb tražiti podršku za svoje postizborne slagalice. U njih se zaista ne želim miješati, BiH je ipak druga država. Ali, kada me već sam Lagumdžija ovako pozvao da se izjasnim o referendumu moram i o njemu i o načinu na koji me pita preko
medija.

Komentari

komentara