Josipović: Zaključenje pregovora prije ljeta

Josipović: Zaključenje pregovora prije ljeta Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sinoć je u Bijeloj vili na Brijunima upriličio tradicionalni prijem za veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj i njihove supruge.


Hrvatski je predsjednik u obraćanju veleposlanicima istaknuo kako se Hrvatska nalazi nadomak ostvarenju jednog od najvažnijih strateških ciljeva, punopravnog članstva u Europskoj uniji.

 

“Zaključenje pristupnih pregovora očekujem prije ovog ljeta, potpisivanje europskog ugovora početkom zime, podršku građana članstvu na referendumu 30 dana po potpisivanju ugovora, brz ratifikacijski proces u nacionalnim parlamentima zemalja članica te konačno pristupanje 2013.“- kazao je Josipović, javlja HRT.

 

Dodao je kako od sutra i za nas u Hrvatskoj članstvo u EU-u neće više biti vanjskopolitičko, nego unutarnje političko pitanje. Po njegovim riječima, Hrvatska kada jednom bude članica Europske unije, neće ni zaboraviti niti izgubiti svoje partnere izvan EU-a, naročito svoje susjede jer se proces proširenja se mora nastaviti.

 

U ime diplomatskog zbora predsjedniku Josipoviću i njegovoj supruzi obratio se veleposlanik Republike Albanije Pellumbo Quazimi koji je istaknuo kako su mir i stabilnost od iznimnog značaja za cijelu regiju. Svjesni smo da se Hrvatska nalazi u odlučujućoj situaciji po pitanju završetka pregovora i ulaska u EU. Značajno je to vrijeme za Hrvatsku te vam želim što skoriji ulazak u ovu europsku obitelj, rekao je Quazimi.

Komentari

komentara