Josipović:Srebrenica se više ne smije ponoviti, Izetbegović: Rana nikada neće zarasti

U Potočarima se obilježava 16. godišnjica genocida u Srebrenici, odnosno dženaza za 613 identificiranih Bošnjaka. Svoju dovu izgovorit će reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

 Josipović: Učimo djecu ljubavi i poštovanju

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović održao je, na komemorativnom skupu, najkraći govor, ali sigurno i jedan od najupečatljivijih, prenosi sarajevo-x.com. Pozdravivši prvo majke i obitelji žrtava Josipović je kazao da je Srebrenica obilježila njihovu generaciju na najteži način i zbog toga se zajednički mora raditi na tome da se takvo nešto više nikada ne dogodi.

“Da nikad ne krene susjed na susjeda, komšija na komšiju. Moramo učiti djecu da vole i poštuju druge bez obzira na vjeru i naciju, da budu pametnija i jača. Trebamo stvarati prostor mira gdje ljude mjere po ljudskosti i vrlinama, a ne po imenu”, rekao je Josipović poručivši obiteljima žrtava da nisu same.

“Ovdje sam s vama prije svega kao čovjek da u tišini nađemo snagu za budućnost i odamo počast ubijenima u svirepom zločinu”, poručio je hrvatski predsjednik.

Izetbegović: Rana koja ne zarasta

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da je Srebrenica najdublja rana na tijelu bošnjačkog naroda i nikada neće zarasti.

“Srebrenica je tamna mrlja na obrazu mmeđunarodne zajednice i crna rupa na savjesti naredbodavaca i izvršitelja zločina i neće je se nikada osloboditi. Pravda je spora i djelomična. Veliki dio srpskog naroda izbjegava se suočiti s istinom sllave Mladića kao heroja”, kazao je Izetbegović, napomenuvši kako Srebrenica nikada neće biti zaboravljena i izrazivši duboku sućut obiteljima žrtava.

Moon: Oni koji negiraju genocid ometaju pravdu i pomirenje

Prisutnima se obratio i Patrick Moon, veleposlanik SAD-a u BiH koji je kazao da je došao u Potočare da oda počast žrtvama genocida, njihovim obiteljima, svim Srebreničanima i njihovim prijateljima.

“Žalim za žrtvama koje danas ispraćamo kao i za onima koje još nisu pronađene. Od proteklog okupljanja donekle nas je utješila činjenica da će se Ratko Mladić suočiti s pravdom. Oni koji negiraju genocid ili ga nastoje minimizirati, umanjuju patnju, negiraju nešto što se ne može negirati, oni ometaju put ka pravdi oprostu i pomirenju”, istakao je Moon.

Ahmetović: Potočari najtužnije mjesto u Europi

Sadik Ahmetović predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra i ministar sigurnosti BiH kazao je da su Potočari su najtužnije mjesto u Europi, ali i mjesto s kojeg se budućim generacijam odašilje poruka pravde i mira.

“Suočavanje s proslošću je glavni uvjet za pomirenje i sigurnost u BiH. Sva tri naroda se moraju odreći zločinaca, a društvo BiH suočiti s prošlošću”, rekao je Ahmetović.

Inzko poželio ubijenim da nađu mjesto u raju

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je poželio svima onima koji su ubijeni na božjem putu da nađu mjesto u raju. Žrtvama je izrazio suosjećanje i istakao da će one koji negiraju genocid pobijediti istina.

Okupljenima se obratio i izaslanik turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Počeo komemorativni dio obilježavanja godišnjice genocida

U bivšoj tvornici akumulatora u Potočarima počeo je komemorativni dio obilježavanja 16. godišnjice genocida u Srebrenici. Na samom početku Pjesmu o Srebrenici, Abdulaha Sidrana, pročitao je glumac Izudin Bajrović.

Nakon toga, okupljenima se obratio predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 16. godišnjice genocida, Ćamil Duraković.

“Hvala vam što ste ovdje, nadam se da ćete nas se sjetiti i u drugim mjesecima. Ne zaboravite našu, a i vašu Srebrenicu”, rekao je između ostalog Duraković.

Dnevnik.ba

 

Komentari

komentara