Josipoviću nagrada za mir

Josipoviću nagrada za mir Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović doputovao je u Firencu. U ponedjeljak će ondje sudjelovati na Festivalu Europe u organizaciji Europskog sveučilišnog instituta, jedne od najprestižnijih europskih istraživačkih institucija u području društvenih znanosti.


 

Primit će i nagradu za mir Zaklade Galileo 2000. zbog zauzimanja za europsku viziju jugoistočne Europe, ljudska prava i međunarodnu pravdu.

 

Osim predsjednika Josipovića ove godine nagradu Galileo primit će i bivši predsjednik Europske komisije Jacques Delors (za politiku), luksemburški premijer Jean Claude Juncker (za ekonomiju), predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso (za znanstvenu politiku i tehnologiju), grčka pjevačica Haris Alexiou (nagradu za glazbu), Orchestre giovanili della Scuola di Musica di Fiesole (nagrada Zlatni pentagram) i Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (nagrada za kulturu).

 

Predsjednik Josipović u sklopu Festivala Europe sudjelovat će na panelu konferencije Stanje Unije, posvećenom raspravi o funkcioniranju Europske unije nakon prihvaćanja Lisabonskog ugovora, javlja HRT.

 

Imat će i zasebne susrete s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyem Buzekom, luksemburškim premijerom Jean-Claudeom Junckerom i talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem te će održati sastanak s vodstvom Europskoga sveučilišnog instituta.

 

Podsjetimo, nagradu za mir Zaklade Galileo 2000. prošlih su godina primili mnogobrojni uglednici, među kojima i dobitnik Nobelove nagrade izraelski predsjednik Shimon Peres, poljski političar i sindikalist Lech Walesa, dobitnik Nobelove nagrade i pionir mikrofinancija Muhammad Yunus iz Bangladeša i patrijarh Bartolomej I., a u kategorijama koje vrednuju dostignuća u kulturi, umjetnosti i filozofiji, među ostalima, bili su nagrađeni dirigent Zubin Mehta, kineski pijanist Lang Lang, jedno od najpoznatijih medijskih lica Japana Takeshi Kitano, bivša kolumbijska predsjednička kandidatkinja Ingrid Betancourt i francuski književnik i publicist Bernard Henri-Levy.

Komentari

komentara