Jurišić izabran jednoglasno za predsjednika HSP BiH, Budimir napustio Sabor

U Novom Travniku održan je 4. izborni sabor HSP-a BiH. Zvonko Jurišić stari je novi predsjednik ove stranke, koja s nekoliko postotaka glasova hrvatskih birača, pristala sudjelovati u vlasti Federaciji BiH, uspostavljenoj državnim udarom, bez stranaka koje predstavljaju većinsku izbornu volju bh Hrvata, prenosi dnevnik.ba.

 


Jurišić je, kako je javila Federalna televizija dobio jednoglasnu podršku  više od 400 sabornika. Na zasjedanju je donesena i odluka o udruživanju stranke Hrvatsko zajedništvo Herceg-Bosne i Hrvatski demokršćani Petra Milića u HSP BiH. Za predsjednika Glavnog stana stranke izabran je Žarko Pavlović, kojem je protukandidat bio Živko Budimir, nametnuti predsjednik Federacije BiH.

Josip Perić, koji je nedavno za Jurišića kazao kako je mentalno nesposoban voditi stranku, te ga optužio za reketarenje nametnutog federelnog ministra financija Ante Krajine, danas je izabran za Jurišićeva zamjenika.

Perić je izjavio kako će HSP, koji je podsjetimo, pomogao dekonstituiranje Hrvata u F BiH, odgovoriti zahtjevu, a to je zaštiti i interes hrvatskog naroda i  boriti se za jednu pravnu državu zvanu BiH.

-Konačno će se izjednačiti Hrvati iz Bosne s Hrvatima iz Hercegovine, a onda nadam se i Hrvati s druga dva naroda na cijelom prostoru BiH, kazao je potpredsjednik HSP-a BiH Marko Dražetić, za FTV.

Uz Perića i Dražetića, za potpredsjednike stranke izabrani su i Stanko Primorac Ćane te Živko Budimir, koji je mimo odluke stranačkog Predsjedništva svojom kandidaturom za predsjednika Glavnog stana, kako navodi FTV, iznenadio mnoge i zasjedanje produžio za skoro tri sata. Nakon tajnog glasanja, većinom glasova, na ovu poziciju izabran je njegov protukandidat Žarko Pavlović.

Iako je i nakon poraza u borbi za poziciju predsjednika Glavnog stana stranke, Budimir na prijedlog Jurišića izabran na jedno od četiri potpredsjednička mjesta, Sabor je napustio, odbivši bilo kakvu izjavu.

 

 

hspf.info

Komentari

komentara