Južna Koreja se priprema za obranu od Sjeverne Koreje

Južna Koreja se priprema za obranu od Sjeverne Koreje Prema pisanju britanskog Guardiana, u blizini demilitarizirane zone na Korejskom poluotoku, južnokorejski i američki vojnici ubrzano grade skloništa za bombe.


 

Sjeverna Koreja je u posljednjih 15 mjeseci izvela dva napada na Južnu Koreju, a u Seulu smatraju kako se sprema i treći napad, s ciljem iznuđivanja diplomatskih i ekonomskih ustupaka.

 

Ono što situaciju čini neizvjesnijom je tvrdolinijaški stav južnokorejskog predsjednika Lee Myung bak-a koji očekuje izbore slijedeće godine. Dosad je bio pod kritikama zbog mlakog odgovora na prijašnje dvije provokacije. Myung-bak sada planira mnogo snažniji odgovor koji može izazvati nepredvidljivu eskalaciju sukoba.

 

Na južnokorejskim otocima uz zapadnu obalu postavljena su nova oružja uključujući i izraelske rakete Delilah koje imaju domet od 240 km, što je dovoljno da se može pogoditi Pyongyang. Pored toga, južnokorejska vojska radi na promjeni doktrine koja više neće uključivati proporcionalan odgovor na provokacije, već će biti mnogo snažniji kako bi sjevernokorejski režim odustao od daljnjih napada.

 

Ruski profesor na seulskom sveučilištu Andrei Lankov kaže kako je ovo najopasniji trenutak u posljednjih 25 godina: “Južna Koreja je već obećala snažnu reakciju u slučaju sjevernokorejske provokacije toliko puta, tako da bi izostanak iste doveo sadašnju vladu do gubitka izbora i posramljenja. Sjeverna Koreja trenutno ne dobiva ono što želi u diplomatskom smislu, tako da će vjerojatno iskoristiti stari trik podizanja tenzija”.

 

Prema Lankovu, do rata može doći vrlo lako, iako će ga obje strane pokušati izbjeći: “Sjeverna Koreja će pokušati izbjeći rat zato što će ga sigurno izgubiti, a Južna Koreja zato što će pobijediti uz visoku cijenu, a još i ne znaju što sve dolazi s pobjedom”.

Komentari

komentara