Kapetan Dragan: Srbijo, pomozi mi barem kao što si pomogla Purdi

Kapetan Dragan: Srbijo, pomozi mi barem kao što si pomogla PurdiSrbijo, pomozi mi! Ležim nevin u zatvoru, iako mi nije ni suđeno ni presuđeno! Čamim u samici koja nema ni prozor!


 

Ne dobijam svjež zrak, niti viđam sunce! Ni knjige za čitanje mi ne daju, a ograničen mi je i susret s drugim zatvorenicima. Imam pravo na telefonski razgovor od pet minuta koji zatvorska uprava prisluškuje. Tražim da se država založi za mene bar onoliko koliko se založila za Tihomira Purdu!, apel je Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, kojega objavljuju Večernje novosti.

 

Vasiljković u australskom zatvoru čeka, vrlo izvjesno, izručenje Hrvatskoj gdje će mu suditi za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i civila. Kapetan Dragan, podsjećaju Novosti, uhićen je u Australiji 2005. prema tjeralici Hrvatske “zbog ratnih zločina”, a zbog procjene da je „ekstremno rizična osoba“, Vasiljković je smješten u samicu i može primati posjete dva puta mjesečno. Najčešće ga posećuju supruga Nada Lukić i brat po majci Kića Makuljević.

 

– Živim u mjestu udaljenom devet sati vožnje od Sydneya, a moj djever u Perthu. Nismo uvjek u stanju posjećivati Dragana. Sudske vlasti dozvoljavaju da ga vide još samo dvojica srpskih prijatelja i nitko više. Vladiki Irineju i svećenicima SPC u Australiji nije dozovoljen posjet i ispovjed – priča za Novosti Nada Lukić, koja je upravo izašla iz posjete suprugu Draganu u zatvoru Silverwother. Kaže kako je Kapetan Dragan nije bio odjeven u narandžasti kombinezon, koji se kopča odostraga i nije bio vezan, ali je”potpuno blijed, mršav i već je počeo klonuti duhom”. Prijatelji koji ga posjećuju kažu da je “naglo ostario”.

 

– Nakon odluke Federalnog suda Australije kako nema smetnji da moj brat Dragan bude izručen Hrvatskoj, žalili smo se i čekamo rješenje Vrhovnog suda, a potom i odluku ministra pravosuđa Brandona O’Connora. U međuvremenu smo podnijeli zahtjev da se Dragan premjesti u humaniji zatvor, ali nam Ministarstvo pravosuđa Australije nije ništa odgovorilo – kaže brat Kićo Makuljević.

Komentari

komentara