Karamarko odgovario Mesiću: POA nikad nije surađivala s Haagom!

Kako je premijerka RH Kosor i najavila, ministar Karamarko obratio se javnosti vezano za optužbe Mesića da je POA došla do tonskog zapisa brijunskih transkripata te da ih je on predao Haagu.


Podsjetimo, Kosorica je ujutro rekla kako se čula s Karamarkom ali da ne želi ništa komentirati dok ne vidi rezultate istrage o svemu što se priča ovih dana. “Brijunski transkript uopće nije dokaz, kao što tvrde neupućeni ili zlonamjerni.

Dokaz je originalni zvučni zapis toga famoznog sastanka. Taj je zapis, zajedno sa skraćenim video zapisom, Protuobavještajna agencija (POA) čiji je ravnatelj tada bio Tomislav Karamarko pronašla u podrumskome Arhivu što sam ga već spominjao Izuzela ga je, te nakon što je utvrdila njegovu autentičnost, taj je zapis predan Haaškom sudu”, tvrdi Mesić.

Na početku press konferencije glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec najavio je kako će Karamarko dati izjavu te da neće biti pitanja. “Ali vjerujem da će sve biti jasno iz ovih nekoliko rečenica”, dodao je Borovec koji je pozdravio veliki broj novinara pristiglih na, kako je rekao, “ovu neočekivanu pressicu”, prenosi indeks.hr.

“Dužan sam izaći pred hrvatsku javnost i osvrnuti se na jučerašnju izjavu ako je autentična. Morao bih demantirati i ukazati na neistine koje su iznesene u Mesićevoj izjavi. Prva je da transkripti nisu korišteni kao dokaz u sudskom postupku, imamo dokaz da je taj brijunski transkript upotrebljen u postupku protiv Miloševića.

Koristila ga je njegova obrana 2003. godine, odnosno odvjetnik Tapušković ako se ne varam. Također, iščitavajući presudu Gotovini, transkript je korišten i u ovom slučaju”, kaže Karamarko.

“Druga stvar je da je bitan audio materijal i da ga je koristila POA, ni to nije istina. Nakon prijave odvjetničkog tima DORH-u, POA je dobila zadaću da utvrdi vjerodostojnost dokumenta. I to je bio sav naš doticaj s tim dokumentom. POA nikad nije samostalno niti direktno surađivala s Haškim tribunalom niti je koji drugi dokument proslijedila Haagu.

Dakle, izjave o tome su nespretne i zlonamjerne. I to je cijela i potpuna istina”, rekao je kratko Karamarko i završio obraćanje novinarima kazavši kako ne može reći više zbog postupka koji je i dalje u tijeku.

 

Komentari

komentara