Kina će podržati palestinsku neovisnost

 

Kina je potvrdila u srijedu da će podržati zahtjev palestinske države da postane članica Ujedinjenih naroda, ocijenivši da se radi o “neotuđivom legitimnom pravu” Palestinaca i da bi to moglo predstavljati faktor mira u regiji.


 

 

“Mi razumijemo, poštujemo i podržavamo palestinski plan da se ovo pitanje predoči Ujedinjenim narodima”, izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu.

 

Kako ne postoji perspektiva obnavljanja mirovnih pregovora s Izraelom, palestinski predsjednik Mahmud Abas namjerava 20. rujna prezentirati palestinski zahtjev Općoj skupštini UN-a, usprkos neslaganju Izraela i SAD-a koji su zaprijetili da će uložiti veto u Vijeću sigurnosti.

 

“Neovisna država je neotuđivo legitimno pravo palestinskog naroda”, kazala je Jiang. “Ona je isto tako nositelj trajnog mira na Bliskom istoku”, dodala je ona.

 

Specijalni izaslanik Kine na Bliskom istoku Wu Sike već je obavijestio palestinsku vlast da će Peking glasovati za prijem palestinske države u UN, javila je krajem kolovoza palestinska državna agencija Wafa.

 

Palestinci se nadaju da će dobiti podršku “više od 150 zemalja”, od 192 članice UN-a, izjavio je nedavno palestinski pregovarač Saeb Erakat.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara