Ključno Brammertzovo izvješće

Ključno Brammertzovo izvješćeGlavni haški tužitelj Serge Brammertz predstavit će Vijeću sigurnosti UN-a svoje najnovije izvješće o suradnji zemalja u regiji s Haškim sudom.


 

Ocjena pune suradnje s Haškim sudom jedno je od mjerila za zatvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom.

Velika Britanija i Nizozemska još nisu za zatvaranje poglavlja 23 o pravosuđu. Čekaju današnje Brammertzovo izvješće. Bude li pozitivno, mogao bi se postići kompromis i konsenzus članica EU-a koje su za završetak pregovora i onih koji to nisu. Upravo bi kompromis mogao biti francuski prijedlog za monitoring kojim bi se do ulaska Hrvatske u EU nadgledalo je li doista sve bilo spremno za zatvaranje pregovora.

 

U tom bi slučaju objavu završetka pregovora dali sami čelnici članica EU-a na sastanku na vrhu 24. lipnja, a on bi bio krajem lipnja ili početkom srpnja.

 

Vezano uz Poglavlje 23 hrvatska je vlada poslala dodatne informacije i objašnjenja koje je Europska komisija zatražila.

Hrvatskoj je ostalo zatvoriti još pet poglavlja. Za poglavlje Ribarstvo Komisija je poslala nacrt pregovaračkog stajališta s ocjenom da je Hrvatska ispunila sva mjerila za zatvaranje i da se zatvaranje očekuje danas. Za poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje čeka se ocjena. Za poglavlje 33 Financijske i proračunske odredbe potrebno je imati ciljni datum ulaska u članstvo jer ono  definira financijske obveze EU-a i Hrvatske.

 

Iz diplomatskih izvora doznaje se da je najizgledniji datum za ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine, ali ta odluka još nije formalizirana. Očekuje se da bi  formalno mogla biti donesena i objavljena na summitu EU-a 23. i 24. lipnja.

 

Timovi pravnika svih članica mjesecima pripremaju pristupni ugovor, knjigu s 400-tinjak stranica tešku približno 3 kilograma. Prema kalendaru koji je vrijedio za Rumunjsku i Bugarsku, od zatvaranja posljednjeg poglavlja do potpisivanja pristupnog ugovora protekla su četiri mjeseca. Planirani tempo znači – zadnje pregovaračko poglavlje zatvoriti 21. lipnja, a pristupni ugovor potpisati u studenome. Propusti li Zagreb lipanjski rok, pregovori će biti dovršeni do kraja godine. No pitanje je bi li do tada isparilo i strpljenje hrvatskih građana. A bez njihova “da”, vrata Unije ostala bi zatvorena.

 

Komentari

komentara