Koalicijski glumci u predizbornoj predstavi

 

Proračun je usvojen i bez SDA. Govori se o raspadu vladajuće koalicije i formiranju nove, te o brojnim političkim kombinacijama u kojima su svačiji interesi zastupljeni – osim interesa ljudi, tvrde analitičari.

 


Sarajevski profesor Enver Kazaz kaže da pri tumačenju političkih odluka koalicijskih partnera treba uzeti u obzir i činjenicu da „usvojeni proračun i fiskalni okvir onemogućavaju razvoj institucija BiH“. Zato je, prema njegovom mišljenju, politika Stranke demokratske akcije (SDA) utemeljena. No, koalicijskii partneri SDA koji su u četvrtak (24. svibnja) podržali proračun zajedno sa oporbenim Savezom za bolju budućnost (SBB) BiH, misle da bi šteta od neusvajanja proračuna bila veća, te da bi u tom slučaju bili ugroženi i predstojeći lokalni izbori.

 

Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik i ostali iz vladajuće koalicije poručuju da SDA više nema što tražiti u vlasti. Međutim, SDA ničim ne daje do znanja da bi se odrekla pozicija u Vijeću ministara BiH. Govori se i o raspadu koalicije, no profesor Kazaz vjeruje da je to malo vjerojatno jer „u parlamentu nema dovoljno ruku za izglasavanje nove političke vlasti“. „SBB BiH Fahrudina Radončića sigurno neće zamijeniti SDA u vlasti jer bi to bio samoubilački potez“, kaže Kazaz.

 

Drago Kalabić: „Ni Sveti Petar ne zna tko je kome partner“

 

 

Politički analitičar Vlastimir Mijović smatra da je raspad „šestorke“ moguć, kao što je moguće i da SDA i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH „preko noći zataškaju nesporazume“. Kako raspad koalicije usložnjava odnose na državnom, ali i na federalnoj razini gdje su se SDA i SDP BiH također „uzele pod ruku“, Mijović ne vjeruje da bi SBB BiH u takvim okolnostima prihvatio udio u vlasti. „Čini mi se da SBB BiH pretendira na znatno jači rezultat, odnosno da će najesen pokušati pomesti ove ostale stranke na lokalnim izborima“, kaže Mijović.

 

Analitičari se slažu u ocjeni da je teško predvidjeti posljedice raspada „šestorke“, tim prije što se ne zna tko bi mogao otići ili biti otjeran iz vlasti. Zato je zastupnik Drago Kalabić u državnom parlamentu izjavio da sada „ni Sveti Petar ne zna tko je kome partner i tko će s kim u koaliciju“. Kombinacije političara su brojne, no čini se da ni u jednoj od njih nema običnih ljudi, kaže analitičar Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović. On tvrdi da bi raspad parlamentarne većine, bez formiranja nove, trebao voditi izvanrednim izborima, ali oni zakonom nisu predviđeni.

 

Posljedice politike vladajuće koalicije

 

Arapović kaže da je tenzija oko budžeta predstava za javnost u kojoj se glavni glumci već bore za glasove na lokalnim izborima.

 

„To je dokaz da je predizborna kampanja već krenula i da ćemo sljedeća četiri mjeseca gledati višu ili nižu razinu političkih tenzija koje u stvari služe za homogeniziranje biračkih tijela u ranoj fazi predizborne kampanje“, smatra Arapović.

 

Analitičar CCI upozorava da je posljedica takve politike, pored ostalog, i obaranje kreditnog rejtinga BiH, države koja je već označena kao politički nestabilan prostor. Strane investicije ne ulaze u takvu državu, pa su i proračuni oko kojih se tobože lome koplja nelikvidni. Arapović kaže da se političari zato zadužuju kod međunarodnih financijskih institucija, a da će dugove, po svemu sudeći, vraćati građani. I to sa kamatama.

 

HSPF.info/Deutsche Welle

Komentari

komentara