Kronologija zločina: 102 minute užasa koje su promijenile svijet

Kronologija zločina: 102 minute užasa koje su promijenile svijet Od 8.46 do 10.28 ujutro, u manje od dva sata 11. rujna 2001., uništeni su tornjevi Svjetskog trgovačkog centra (WTC), napadnut je Pentagon, a poginulo je gotovo 3.000 ljudi.


 

 

Napade je izvelo 19 članova Al Qaide koji su, naoružani noževima, skrenuli četiri zrakoplova kako bi se njima zaletjeli u američke simbole gospodarstva, vojske i politike.

Dva su zrakoplova udarila u WTC, treći u Pentagon, a četvrti je ciljao Bijelu kuću ili Kongres, pokazala je istraga, no u naumu su teroriste spriječili, čini se, putnici te se zrakoplov srušio na istoku savezne države Pensilvanije. Slijedi kronologija zbivanja toga dana koji je promijenio svijet, prenose agencije.

– 8.46, New York : Boeing kompanije American Airlines skrenut je nakon polijetanja iz Bostona. Brzinom 790 km/sat udario je u sjeverni toranj WTC-a. Stvorio je divovsku rupu u gornjim katovima (od 93. do 99.) koji su se zapalili.

– 9.03 : drugi Boeing, također na letu iz Bostona, zaletio se s 950 km/sat u južni toranj, između 77. i 85. kata.

– 9.05, Sarasota, Florida : predsjednik George W. Bush počinje čitati priču djeci u osnovnoj školi. ‘Drugi je zrakoplov pogodio drugi toranj. Napadnuti smo’, šapnuo mu je suradnik. Predsjednik nastavlja čitati. Trebalo mu je nekoliko minuta da napusti učionicu.

– 9.30 : George W. Bush objavljuje učenicima da se vraća u Washington jer se upravo dogodila ‘nacionalna tragedija’.

– 9.35 : stigla je naredba o evakuaciji potpredsjednika Dicka Cheneyja iz Bijele kuće kako bi se sklonio u sigurnosni bunker.

– 9.37 : Boeing kompanije American Airlines, skrenut nakon polijetanja iz zračne luke Washington-Dulles, srušio se na Pentagon.

– 9.42 : civilne zrakoplovne vlasti (FAA) zatvorile su zračni prostor i naredile otkazivanje svih letova.

– 9.59 : južni toranj WTC-a, pogođen 56 minuta ranije, urušio se u poplavi vatre, čelika i prašine. Sila je bila toliko jaka da nikakav trag DNA nije pronađen za stotine žrtava.

– 10.03: Shanksville (Pensilvanija) : zrakoplov Boeing kompanije United Airlines skrenut je pošto je poletio iz zračne luke u Newarku (New Jersey) i srušio se na polju. Neki su putnici mobitelom bili obaviješteni o napadima na New York te su se suprotstavili teroristima.

– 10.28 : sjeverni toranj WTC-a urušio se 1 sat i 42 minute nakon napada.

– 11.15 : zatvoren je Wall Street.

– 13.04, država Louisiane (jug) : George W. Bush evakuiran je u zrakoplovnu bazu Barksdale gdje je naredio oružanim snagama ‘stanje maksimalne pripravnosti’. ‘Sloboda je jutros napadnuta’, rekao je u snimljenoj poruci i obećao ‘pronaći i kazniti odgovorne’ za napade. Predsjednik je nakon toga bio prebačen u zračnu bazu Offutt u Nebraski.

– 13.27: Washington : gradonačelnik Anthony Williams proglasio je ‘izvanredno stanje u prijestolnici’. Gradsko središte opustjelo je pošto su ljudi prekinuli rad i požurili svojim domovima.

– 15.35 : teroristička skupina Al Kaida Osame Bin Ladena osumnjičena je za napade, objavio je američki dužnosnik.

– 17.20: New York : broj 7 WTC-a, zgrada od 47 katova u susjedstvu tornjeva WTC-a, također se urušila

– 18.54 : George W. Bush vraća se u Bijelu kuću.

– 20.30 : George W. Bush obraća se Amerikancima, osuđuje ‘smrtonosne i hotimične terorističke’ zločine. Obećaje pronaći odgovorne i poručuje da će Washington jednako postupati prema teroristima i onima koji im pruže utočište.

 

hspf.info

Komentari

komentara