Libija proglašava oslobođenje

Libija proglašava oslobođenje Libijske će vlasti u 17 sati na glavnom trgu u Bengaziju proglasiti oslobođenje cijele zemlje nakon smrti svrgnutog vođe Moamera Gadafija i pada njegova posljednjeg uporišta čime se završila njegova 42-godišnja apsolutna vladavina.


 

Na tom su trgu, koji je tijekom pobune nazvan Trg mučenika, pristaše oporbe, poslije pobunjenici i nova vlast, izazvali Gadafijev režim u prvim danima pobune sredinom veljače.

Proglašenjem će se završiti osmomjesečni sukob u kojemu je, kako navodi Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), poginulo najmanje 30.000 ljudi. Početkom rujna NTC je objavio smjernice za novu, slobodnu Libiju koje predviđaju uspostavu nove prijelazne vlade mjesec dana nakon oslobođenja zemlje. Ta će vlada za osam mjeseci organizirati opće izbore i predati vlast izabranoj skupštini.

Libijski premijer Mahmud Džibril rekao je jučer da bi volio da bivši libijski diktator Moamer Gadafi nije ubijen, te dodao da mu se umjesto toga trebalo suditi za njegove zločine.

“Da budem iskren, na osobnoj razini volio bih da je Gadafi živ. Volio bih znati zašto je to radio libijskom narodu, rekao je Džibril. Volio bih da sam tužitelj na njegovu suđenju. Jer to je pitanje svakome na pameti: Zašto? Je li libijski narod zaslužio to što je on radio tijekom 42 godine represije, ubojstava, svega ostaloga?”, rekao je Džibril.

Upitan hoće li dopustiti punu istragu okolnosti Gadafijeva ubojstva koju bi nadzirao međunarodni tim stručnjaka, Džibril je kazao: “Da, to bi bilo sasvim u redu, ali kad je tijelo pokopano, prema islamskom zakonu, kad je pokopano, ono je pokopano”, rekao je Džibril.

Komentari

komentara