Lideri stranaka ni danas nisu dogovorili formiranje Vijeća ministara

 

Lideri staranaka, koje čine kolegije oba doma Parlamentarne skupštine BiH ni na današnjem sastanku u Sarajevu nisu postigli dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH, ali su približili stavove kada je riječ o pitanjima koje BiH mora ispuniti na europskom putu.


 

 

Dodik je izrazio optimizam kada je riječ popisu stanovništva, istaknuvši da je to moguće uraditi što prije. Pomak je napravljen, dodao je on, i u vezi sa državnom pomoći i slučajem “Sejdić i Finci”, a kada je riječ o vojnoj imovini trebalo bi riješiti pitanje kompletne imovine.

 

On je istaknuo da se, ukoliko ne bude formirano Vijeće ministara, postavlja pitanje legitimiteta usvajanja zakona o ovim pitanjima.

 

“Ništa nije dogovoreno, dok se sve ne dogovori”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka, sa čime se usuglasio i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

 

Čović smatra da je moguće ovaj paket pitanja dogovoriti do kraja mjeseca i da su danas za deset posto bili bliži rješenju.

 

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je da je sastanak bio sadržajan, otvoreniji i da su približeni stavovi o zakonima o popisu, državnoj pomoći i vojnoj imovini.

 

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić istakao je da mu je neprijatno što danas nije bilo konkretnog dogovora i da ovakvi sastanci imaju rok trajanja, te izrazio nadu da će rješenja biti na sastanku u Brčkom. On je izrazio očekivanja da će biti intenzivirani bilateralni susreti do sastanka u Brčkom.

 

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da ovi razgovori trasiraju put ka samoodrživosti BiH, bez stranog uplitanja.

 

Predsjednik SDP Zlatko Lagumdžija rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka da se u velikoj mjeri približeni principi na osnovu kojih se može postići dogovor o zakonu o popisu stanovništva, zakonu o državnoj pomoći, vojnoj imovini, te presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

 

On je naveo da su o svim ovim pitanjima ostala dva- tri detalja, koja je moguće riješiti i istaknuo da je dogovoreno da to može biti učinjeno u sljedećih deset dana.

 

Kada je riječ o slučaju “Sejdić-Finci” dogovoreno da Parlamentarna skupština BiH treba formirati komisiju koja će utvrditi prijedlog rješanja za provođenje presude.

 

U vezi sa Vijećem ministara BiH danas u Sarajevu precizirani su stavovi o kojima je bilo riječi i u Mostaru, ali nisu približini stavovi koji bi vodili ka rješenju. Prema njegovom mišljenju, ukoliko je ovaj današnji sastav sugovornika sposoban riješiti ovo pitanje, to trebaju učiniti do kraja rujna.

 

Lagumdžija je istaknuo da je na današnjem sastanku razgovarano o problemu IPA fondova i da je dogovoreno da u sljedećih nekoliko dana trebaju pokušati pronaći rješenje za to.

 

Sljedeći sastanak lidera bit će održan 26. rujna u Brčkom, a domaćin će biti lider SDS-a Mladen Bosić.

 

Novinarima ni nakon današnjeg sastanka u Sarajevu, kao ni poslije prethodnog u Mostaru, nije bilo omogućeno postavljati pitanja liderima stranaka.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara