Mesić: Brijunski transkript Haagu je dostavio Karamarko, a ne ja!

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić odbacio je optužbe da je dostavljao tzv. Tuđmanove transkripte Haaškom sudu, objavio je na svojim internetskim stranicama Novi list. Nakon presude generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, naime, zaredali su napadi u kojima se tvrdilo kako je Mesić velikim dijelom kriv za osuđujuću presudu Gotovini i Markaču jer da je protuzakonito dostavljao transkripte Haaškom sudu. Ovo je prvo Mesićevo reagiranje na optužbe nakon presude.


Mesić je ustvrdio kako su svi zahtjevi za dostavu transkripata od siječnja 2001. godine išli preko Vladinog ureda za suradnju s Haaškim sudom, a da je njegov Ured u svemu samo igrao ulogu posrednika.

– Zahtjevi Haaškog suda su preko Vladinog ureda dolazili nama, mi bismo transkripte našli, ili ih ne bismo našli, i ono što se pronašlo slali bismo Vladinom uredu koje je to dalje proslijeđivalo u Haag – prenosi Mesićevo objašnjenje Novi list.

Odbacio je i optužbe o svojoj krivnji za presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, za koje ga se u javnosti proziva zbog navodnog slanja tzv. Brijunskog transkripta Haaškom sudu. Bivši predsjednik tvrdnje da je on poslao taj transkript u Haag naziva “podmetanjem i još jednom laži u nizu”, a navodi i kako transkript uopće nije bio dokaz na sudu, već da je to bio originalni zvučni zapis sa sastanka na Brijunima. U slučaju tog transkripta, naglašava Mesić, Ured predsjednika nije čak igrao ni ulogu posrednika nego da je sve odradila Protuoavještajna agencija (POA).

– Taj je zapis, zajedno sa skraćenim video zapisom POA, čiji je ravnatelj tada bio Tomislav Karamarko, pronašla u podrumskom arhivu, izuzela ga, te nakon što je utvrdila njegovu autentičnost, taj je zapis predan Haaškom sudu – prenosi Novi list Mesićevu reakciju.

Nema nikakve sumnje, piše Mesić, da je državni vrh znao za hrvatske zločine koji su se događali tijekom Domovinskog rata, pa tako navodi kako je bio nazočan kada je jedan bivši ministar referirao Tuđmanu da se “srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smjene”. Nije želio navesti ime spomenutog bivšeg ministra, samo je naveo kako je on ovih dana prilično glasan.

 

Komentari

komentara