Miloševićevim nasljednicima sud oduzeo kuću

Miloševićevim nasljednicima sud oduzeo kuću Nasljednicima bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, koji je umro 2006. u ćeliji Haaškog suda (ICTY), beogradski Viši sud danas je odlučio oduzeti pravo vlasništva nad kućom u beogradskom naselju Dedinje, potvrđeno je iz tog suda.


 

Sud je, kako prenose beogradski elektronički mediji, donio presudu kojom je proglasio ništavnim odluke Komisije srbijanske vlade za stambena pitanja iz 1999. godine, te više ugovora između Slobodana Miloševića i srbijanske vlade o zakupu i otkupu stanova u toj kući.

 

Sud je, navodi se, usvajanjem tužbenog zahtjeva javnog pravobranitelja Srbije da se ugovori proglase ništavnim, dozvolio brisanje prava vlasništva nad navedenim objektom, pri čemu je također, istom presudom, kao neosnovana odbijena tužba Miloševićeve kćeri Marije, prenose agencije.

 

Sudski postupak protiv Miloševićevih nasljednika počeo je krajem 2008. godine, a pokrenut je na zahtjev srbijanskoga javnog pravobranitelja koji je tražio od suda da poništi ugovor o kupnji kuće od oko 100 četvornih metara, koju je Milošević otkupio 1999. za oko 2.000 njemačkih maraka, iako vrijedi stotine tisuća eura.

 

Država je prvotno tužila Miloševića kao potpisnika ugovora, ali je nakon njegove smrti postupak nastavljen protiv njegove supruge Mirjane Marković i djece Marije i Marka Miloševića. Oni su tuženi kao nasljednici kuće za koju država tvrdi da je nezakonito stečena, suprotno zakonu o stanovanju, jer je Milošević tada na Dedinju već bio otkupio jedan stan.

 

Mirjana Marković i Marko Milošević, za kojima je Srbija raspisala međunarodnu tjeralicu zbog sumnje da su 90-ih godina organizirali skupinu za krijumčarenje cigareta, dobili su izbjeglički azil u Rusiji. Marija Milošević zadnjih nekoliko godina živi u Crnoj Gori i nedostupna je srbijanskim pravosudnim tijelima. Miloševićevi nasljednici na presudu mogu uložiti žalbu Prizivnom sudu u roku od 15 dana.

 

Komentari

komentara