Mladić želi da mu Bill i Hillary Clinton budu svjedoci u Haagu

Mladić želi da mu Bill i Hillary Clinton budu svjedoci u HaaguMladićev odvjetnik Miloš Šaljić najavio je da će u ponedjeljak, posljednjeg dana za žalbu na izručenje Haagu, najvjerojatnije poštom poslati žalbu.


 

Nakon što sud dobije žalbu, o njoj će raspravljati sudsko vijeće, a odluku će donijeti u roku tri dana, piše RTS. No, neki mediji prenose kako bi Mladića mogli već u ponedjeljak ili utorak izručiti Haagu. Čim ga prebace u Haag, prvih nekoliko dana će biti izoliran od ostalih pritvorenika.

Na prosvjedima 111 uhićenih

Na prosvjedu kojeg je zbog uhićenja Ratka Mladića organizirala Srpska radikalna stranka u nedjelju navečer se okupilo oko 15.000 ljudi, a završen je neredima ispred Doma narodne skupštine. Ozlijeđeno je oko 36 ljudi, od kojih 26 policajaca, a priveli su 111 ljudi. Privedene će saslušati u policiji. Već na početku okupljanja su ‘padale’ petarde i suzavci, a prosvjednici su i kamenjem napali policiju.

Liječnici: Mladić je sposoban za suđenje

Liječnici su izvijestili kako je Mladić izgubio sposobnost pamćenja, ali ističu da je sposoban za suđenje. Zaključili su i kako njegovo psihičko stanje neće biti problem za sudski proces. Njegova obitelj odbacuje takve tvrdnje te ističu da zaključak liječničke komisije ne odgovara njegovoj dijagnozi. Pozvali su haaške stručnjake da se uvjere u njegovo stanje, prenosi RTS. Mladićev sin Darko kazao je kako su liječnici utvrdili da njegov otac boluje od nekoliko kroničnih bolesti te se upitao može li netko s tako lošim zdravstvenim stanjem normalno pratiti suđenje. Miloš Šaljić, Mladićev odvjetnik, naglasio je kako se psihičko stanje njegovog klijenta iz sata u sat sve više pogoršava. Dodaje kako Mladić ima čak i morbidne ideje te je u jednom trenutku zatražio da mu donesu sanduk s lešom njegove kćeri.

Mladić će morati otkriti tko mu je pomogao u skrivanju

Odvjetnici  će u ponedjeljak predati zahtjev s oznakom za hitno saslušanje Mladića o okolnostima u kojima su u Topčideru 2004. godine stradali vojnici Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević. Odvjetnici su istaknuli kako prema svemu sudeći Ratko Mladić ima informacije o ubojstvu vojnika. Navodi se i kako su ubijeni, jer su imali informacije o Mladiću dok je on bio u bijegu.

 

Mladić bi trebao odgovoriti na pitanja da li se skrivao u vojnom objektu Karaš te tko mu je to omogućio, piše srpski Blic. Inače, Mladić je rekao i kako nema veze sa zločinom u Srebrenici, za koje ga se tereti.

Nije više imao novaca

Ključni faktor u uhićenju Ratka Mladića bio je presretanje tijeka novca koji je Mladić dobivao. Zbog nedostatka novca je u posljednje tri godine ostao bio i bez svojih vojnika koji su ga ranije cijelo vrijeme čuvali. Kako prenosi Blic, Mladić više nije mogao vjerovati nikome oko sebe te je shvatio kako će biti najsigurniji ako bude sam.

Želi da mu svjedoci budu Bill i Hillary Clinton

Ratko Mladić je kazao i kako će pješice otići u Haag ukoliko ga vlasti ne puste da posjeti grob svoje kćeri. Osim kćeri, osjetljiv je i na svoje unuke, a sudac će mu u ponedjeljak navodno odobriti da ga posjete. Njegov odvjetnik je istaknuo za Blic kako su s njim pokušavali razgovarati on i Mladićev sin Darko, ali s njim nije moguće pričati te su mu izjave nepovezane. Između ostalog im je rekao kako će za svjedoke na suđenju pozvati Billa i Hillary Clinton, Carla Bildta….

Komentari

komentara