MMF: Bosni i Hercegovini prijeti nova recesija

 

Voditelj delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Costas Christou izjavio je da bi 2012. godine BiH mogla potonuti u novu recesiju koja bi donijela otpuštanje i smanjenja plaća i mirovina.


 

 

Christou je rekao da o nastavku standby aranžmana BiH i MMF još nema govora, jer BiH nije ispunila uvjete ni iz prethodne revizije ugovora o dugoročnom kreditiranju.

 

MMF je, kako je ukazao, snizio prognoze ekonomskog rasta BiH u ovoj godini na 1,7, a u sljedećoj na 0,7 posto što je najlošija prognoza razvoja BiH koju je objavila neka međunarodna institucija.

 

“Ekonomski izgledi BiH su oslabili, i oporavak, koji je počeo sredinom prošle godine, slabi. To je u skladu sa događanjima u regiji i u ostatku Europe. Kao rezultat toga, revidirali smo naše procjene rasta za BiH, ali su one i dalje neizvjesne”, rekao je Christou.

 

Prema njegovim riječima, posljednjih godina oporavak u BiH je zabilježen zahvaljujući povećanju izvoza.

 

Christou je rekao da će MMF u sljedećih nekoliko tjedana izaći s novom prognozom rasta zemalja eurozone za 2012. godinu.

 

Christou je dodao da, osim zbog krize u eurozoni, ekonomija u BiH propada i zbog ponašanja političara. On je podsjetio da odgađanje u formiranju vlasti, kao i nestabilna politička situaciju, utječu na usporavanje ekonomskog rasta.

 

“Ne vidimo jedan glas među vašim političarima. To je nešto što je urgentno potrebno. Predstavnici vlasti u BiH moraju hitno sjesti zajedno i vidjeti šta je njihov odgovor na ove teškoće koje su na vidiku”, rekao je Christou.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara