Na crnoj listi ratni zločinci, jataci, ali i političari

Na crnoj listi ratni zločinci, jataci, ali i političari Američki predsjednik Barack Obama produžio je mjere protiv osoba koje se nalaze na tzv. crnoj listi, među kojima je i veliki broj osoba iz Bosne i Hercegovine i regije.


 

Sankcije i restriktivne mjere provodi Ministarstvo financija SAD, koje i objavljuje listu. Prema tom propisu, američkim državljanima i institucijama zabranjeno je da posluju s osobama i organizacijama čija su imena na listi, a njihova imovina u SAD je zamrznuta.

 

Bijela kuća redovno, svake godine, produžava validnost liste, dok Ministarstvo financija redovno prati, revidira i vrši svaku relevantnu izmjenu. Primjerice, krajem prošlog mjeseca je izvršena posljednja izmjena, a tiče se adrese na koju je prijavljen Luka Karadžić, brat Radovana, prenosi dnevni avaz.

 

Upravo su, kada je riječ o BiH, ratni zločinci i njihovi pomagači najbrojniji na listi. Na njoj su svi zločinci koje je osudio Tribunal za ratne zločine u Hagu, protiv kojih je podignuta optužnica, kojima se sudi te dio onih za kojima je raspisana međunarodna potjernica.

 

Tako su na listi, između ostalih, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, braća Lukić, Stanislav Galić, Ljubomir Borovčanin, Mario Čerkez, Dario Kordić, Goran Jelisić, Goran Hadžić, Momčilo Krajšnik, Milojica Kos i drugi.

 

No, američke su vlasti na crnu listu stavile i dio mreže pomagača ratnih zločinaca, odnosno onih koji su godinama skrivali i skrivaju najtraženije optuženike.

Tako su na listi neki političari, mahom bivši visoki dužnosnici Srpske demokratske stranke (SDS) i bliski prijatelji Karadžića kao što su Momčilo Mandić, Milovan Cicko Bjelica, Ljuban Ećim…

 

Mandić je bivši ministar pravde u Karadžićevoj vladi, kojeg je Sud BiH oslobodio optužbi za ratni zločin. Bjelica je bivši šef kabineta Radovana Karadžića i visoki dužnosnik SDS-a. Smatrao se jednom od ključnih karika u mreži podrške u skrivanju ratnih zločinaca.

 

Na listi su i Sonja, Aleksandar i Luka Karadžić. Osim osoba koje se povezuju s ratnim zločinima, sankcije su usmjerene i na organizacije i pojedince koji se dovode u vezu s terorističkim aktivnostima.

 

Brojne humanitarne organizacije koje su imale predstavništva i filijale u BiH nalaze se na toj listi te pojedinci afroazijskoj porijekla koji su imali prebivalište ili putovnicu BiH. Pod sankcijama su, između ostalih, i Privredna banka Istočno Sarajevo, zaštitarska agencija “Puma” te svi ogranci kompanije BIO.

Komentari

komentara