Na turskim izborima EU nije tema

U Turskoj se danas održavaju parlamentarni izbori. Za razliku od prošlih izbora, ovoga puta članstvo u EU-u nije bilo jedna od središnjih tema. Jer, time se očito ne mogu osvojiti glasovi birača.

 


Za razliku od izbora održanih prije šest godina, kada je vladala euforija oko težnje za učlanjenjem u Europsku uniju, ovaj put su glavne teme bile korupcija, nepravilnosti prilikom upisa studenata na fakultete i skandalozni video-snimci vodećih predstavnika ekstremne desničarske Stranke nacionalnog pokreta Devleta Bahcelija. Niti jedna stranka nije tematizirala učlanjenje Turske u EU i davala svoje mišljenje o tom cilju koji se i dalje ističe kao jedan od najvažnijih u turskoj vanjskoj politici. Cigdem Nas, glavna tajnica Zaklade za gospodarski razvoj u Istanbulu, specijalizirane za europska pitanja, smatra da je razlog tome u nedostatku europske perspektive: “Vidimo da je  turska javnost izgubila zanimanje za napore u pravcu učlanjenja u EU. Razlog tome je možda što ni vlada a ni oporba nemaju perspektivu ulaska u Uniju u svom izbornom programu, jer su pregovori o članstvu zastali i nastali problemi se moraju riješiti. A ti problemi na parlamentarnim izborima neće donijeti glasove.”

Pregovori o učlanjenju se zapeli prije svega zbog Cipra. Cigdem Nas smatra da je turska javnost izgubila povjerenje u EU. Pozadina svega je to što se u Turskoj vjeruje kako francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uz podršku njemačke kancelarke Angele Merkel predvodi neku antitursku kampanju u Uniji.

Predsjednik Zaklade za tursko-europske odnose Ziya Muezzinoglu smatra da su predrasude, koje postoje na obje strane, dovele do smanjenja zanimanja u Turskoj za učlanjenje u EU: “S jedne strane, uviđamo da u nekim zemljama Unije nisu prevladane predrasude prema Turskoj. Ali i u Turskoj postoje određeni krugovi, koji imaju predrasude prema EU-u. Tako se na EU gleda kao na neki kršćanski klub. Neke članice EU-a odvele su pregovore u slijepu ulicu jer su i u svojim unutarnjopolitičkim prijeporima upravo kulturne i vjerske razlike koristile kao argumenat protiv Turske.”

I dok su pregovori o članstvu stali, Turska je pokušala preuzeti vodeću ulogu u traženju rješenja krize na Bliskom Istoku. Pored toga, ustanci u arapskim zemljama povećali su značaj Turske. Stručnjakinja za Europu Cigdem Nas analizira politiku turskog šefa diplomacije Ahmeta Davutoglua koji aktivnijim angažmanom u ovom regiji želi učiniti Tursku atraktivnijom za EU. “Mislim da će na kraju sve ovisiti od toga koliko će koja stranka osvojiti glasova na izborima. Ako Erdoganov AKP osvoji veliki broj glasova, napori da opravda svoju važnost doći će u drugi plan. No, ukoliko osvoji manji broj glasova nego što očekuje, onda će učlanjenje u EU opet dobiti na značaju. Jer AKP se svojim zalaganjem za prijam u Uniju upravo borio protiv onih koji mu podmeću islamizam i kojakakve skrivene ciljeve i planove”, smatra Cigdem Nas.

Recep Tayyip Erdogan Erdogan će o EU-u tek nakon izbora No, kandidati AKP-a na izborima ne misle da se njihova stranka udaljila od cilja koji glasi učlanjenje u EU. Kandidatkinja Belma Satir objašnjava: “U Turskoj se agende vrlo brzo mijenjaju. Ja sam član stranke AKP, radila sam na njezinom programu i mogu vam reći da je u planu i programu naše stranke Europska unija najvažnija tema.” (DW-world.de)

 

Komentari

komentara