Nametnuta Vlada FBiH usvojila izmjene poticaja za poljoprivredu

Prosvjedi poljoprivrednika ispred sjedišta Federalne Vlade u Sarajevu završeni su nakon što je nametnuta Vlada na izvanrednoj sjednici prihvatila zahtjeve poljoprivrednika o isplati dugujućih poticaja iz zadnjeg kvartala prošle godine kao i dopune programa ovogodišnjih poticaja poljoprivrednim proizvođačima.

 


To je novinarima danas u Sarajevu izjavio Mehmed Nikšić, koordinator Federalnih udruga poljoprivrednika na današnjim prosvjedima.

On je rekao da će nakon pozitivnog ishoda na Vladinoj sjednici organizatori prosvjeda javiti svojim istomišljenicima da prekinu jutros započete prosvjede na više graničnih prijelaza BiH.

Nametnuta Federalna Vlada je nakon izvanredne sjednice i razgovora s predstavnicima Federalnih poljoprivrednih udruga najavila press-konferenciju koja ubrzo treba početi.

Nametnuta Vlada Federacije BiH danas je na 3. izvanrednoj sjednici u Sarajevu, kojoj je prisustvovao potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, razmatrala pitanje poticaja poljoprivrednoj proizvodnji, u svjetlu zahtjeva udruga poljoprivrednika iz Federacije BiH.

Rasprava se bazirala na Programu utroška sa kriterijima raspodjele sredstava “Poticaj za poljoprivredu”, utvrđenih proračunom FBiH za 2011. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je nametnuta Vlada donijela Odlukom na 11. sjednici od 21. lipnja 2011. godine.

Nakon detaljne rasprave o zahtjevima poljoprivrednika, a uvažavajući realne proračunske mogućnosti, nametnuta Vlada je danas usvojila određene izmjene u Programu utroška sredstava.

Tako su, između ostalog, predviđeni poticaji od 100 KM po hektaru proizvođačima silažnog kukuruza (za proizvodnju najmanje na jednom, a maksimalno na pet hektara). Poticaji su predviđeni i za uzgoj krava prvotelki (rasplodne junice), tj. za uzgoj najmanje dvije gravidne rasplodne junice koje služe za proširenje vlastitog stada ili su prodate domaćem tržištu za dalju reprodukciju.

Novina su i poticaji za uzgoj goveda u sustavu krava-tele (za uzgoj najmanje 25 krava mesne pasmine ili križanaca mesnih i kombiniranih pasmina goveda). Uz proizvodnju riječne, poticaj je sada predviđen i za proizvodnju morske ribe (u oba slučaja po 0,35 KM za kilogram). Proizvodnja povrća, kao i duhana, bit će stimulirana po kilogramu proizvodnje, a ne po hektaru, kao što je bilo dosad.

Kako je danas naglašeno, poticaji proizvodnji duhana bit će, u skladu s europskim standardima, ukinuti 2013. godine.

Podrške investicijskim ulaganjima u 2011. godini (koje čine do 20 posto ukupne vrijednosti investicije) se, prema novorazrađenim kriterijima, koriste za izgradnju štala, nabavku matičnog stada iz domaćeg uzgoja, nabavku opreme i mehanizacije, podizanje višegodišnjih zasada, podizanje rashladnih kapaciteta i regres kamata (dva posto na godišnjoj razini).

Ukupno promatrajući, poticaji biljnoj proizvodnji sada iznose 6.095.706 KM umjesto ranije predviđenih 11.496.705,40 KM, dok su u animalnoj proizvodnji povećani s 21.910.294,60 KM na 24.910.294,60 KM. Kapitalna ulaganja bit će podržana s 4.000.000 KM (umjesto dosadašnjih 2.500.000 KM).

Promijenjenim Programom planirana je i isplata neisplaćenih poticaja za 2010. godinu u iznosu od 8.000.000 KM, uključujući i četvrti kvartal za mlijeko. Sredstva predviđena na ime ostalih podrški su s 15.593.000 KM smanjena na 8.493.999 KM.

Nametnuta Vlada FBiH je, na današnjoj sjednici, razmatrala i inicijativu Samostalnog sindikata držvanih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH o isplati ovogodišnjeg regresa. S tim u vezi, nametnuta Vlada je zadužila Federalno ministarstvo financija da, u skladu s raspoloživim financijskim mogućnostima, planira sredstva za ove namjene, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću nametnute Vlade FBiH.

 

(ABCportal.info)

Komentari

komentara