NATO Gadafijeve snage prvi put napao helikopterima

NATO Gadafijeve snage prvi put napao helikopterima NATO je u subotu priopćio da je prvi put u Libiji upotrijebio borbene helikoptere za napad na vojna vozila, opremu i snage pukovnika Moamera Gadafija.


 

“Borbeni helikopteri pod NATO-ovim zapovjedništvom prvi put su upotrijebljeni 4. lipnja u vojnim operacijama iznad Libije, u okviru operacije ‘Ujedinjeni zaštitnik'”, priopćio je Sjevernoatlantski savez u priopćenju objavljenom u noći na subotu.

 

“Na meti napada bili su vojna vozila, vojna oprema i snage” režima Moamera Gadafija, dodaje se u priopćenju, u kojemu se ne navodi mjesto napada.

 

Britanski helikopteri tipa Apache sudjelovali su u tim zračnim napadima, izvijestilo je u Londonu britansko ministarstvo obrane. “Potvrđujemo” da su u napadima korišteni Apachei, rekla je kratko glasnogovornica, ne navodeći pojedinosti o njihovu broju i o metama napada.

 

London koji od 19. ožujka sudjeluje u operacijama međunarodne koalicije u Libiji, objavio je koncem svibnja da je s broda Ocean, nosača helikoptera stacioniranog ispred sjevernoafričke obale, poslao na zadatak četiri svoja borbena helikoptera.

 

“Uspjeh” te operacije “pokazuje jedinstvene mogućnosti uporabe borbenih helikoptera”, ocijenio je u priopćenju general Charles Bouchard, glavni zapovjednik NATO-ove operacije u Libiji.

 

“Nastavit ćemo s njihovom uporabom kada i gdje to bude nužno, s istom točnošću kakvom smo to činili u svim našim dosadašnjim misijama”, rekao je kanadski časnik koji zapovijeda operacijom ‘Ujedinjeni zaštitnik’.

Komentari

komentara