Ne da se s trona

Ne da se s tronaOd početka prosvjeda u Siriji navodno je ubijeno 1700 ljudi. No dok se u Egiptu i Tunisu bivšim diktatorima već sudi, a u Libiji Gadafija gađaju NATO-ovi zrakoplovi, Bašar al Asad još čvrsto vlada i zasad neometano ubija političke protivnike.


 

Turska stalno vrši pritisak na sirijsku vladu, s kojom je nekoć bila u dobrim odnosima. U odgovoru na to, Asadov je režim omogućio turskim novinarima rijetku priliku da uđu u zemlju i snimaju, naravno, pod nadzorom i uz vodstvo. Četiri sata proveli su u Hami, iz koje se vojska, navodno, povukla nakon višetjedne borbe s pobunjenicima. Tenkova nema, ali vojnici su na ulicama.

Amerikanci još nisu javno pozvali Asada da odstupi, iako za to pripremaju teren u međunarodnoj zajednici.
Aktivisti tvrde da se napadi vojske nastavljaju u drugim gradovima na sjeveroistoku – Deir al-Zouru, Kan Šeikunu, Homsu i Alepu. Tvrde da je ubijeno osam ljudi. Snimke s internetskih portala neovisni izvori ne mogu potvrditi. Vlasti na državnoj televiziji istodobno prikazuju snimke mirne svakodnevice u većini ovih gradova. Izbjeglice iz Sirije iznose drukčiju priču. Kažu kako snajperisti s krovova pucaju po prolaznicima. No nakon debakla s lažnim blogom sirijske aktivistice, i njihova je vjerodostojnost, nažalost, poljuljana.

Komentari

komentara