Nice: BiH treba pokrenuti reviziju tužbe protiv Srbije za genocid i agresiju

Ako ne iskoristite pravo revizije, onda to ne znači samo da time prihvaćate prvostupanjsku presudu iz 2007., nego to isto znači da će drugi pisati vašu povijest, kazao je u intervjuu za Dnevni avaz Geoffrey Nice.


Ovaj bivši haški tužitelj, koji će na našim prostorima ostati zapamćen po tome što je vodio proces protiv Slobodana Miloševića, smatra da BiH treba pokrenuti reviziju tužbe protiv Srbije za agresiju. On kaže da je ovo BiH kako nam ne bi “drugi pisali povijest”.

Nice, koji je proteklih dana boravio u Sarajevu, u intervjuu kaže da, pošto pravni postupak na MSP dopušta mogućnost revizije tužbe, smatra da se ona treba iskoristiti. Pri tome se, dodaje, treba voditi računa o vremenskim ograničenjima koja postoje za reviziju.

“Jer, ako odluka ne bude donesena na vrijeme, propušteno vrijeme od 2007. do isteka roka revizije neće se lako moći nadoknaditi. Naglasio bih da je pokretanje revizije pitanje političke volje. Ne znam koliko političke volje postoji u ovom trenutku za to u vašoj državi, jer nisam upućen u političke tijekove. Međutim, znam da političari općenito ne donose rado odluke kad ne postoji čvrsto jamstvo za uspjeh. Svaka šansa može dovesti do pozitivnog ishoda. Za nas pravnike nema lakog i predvidivog slučaja, nego je na nama da iskoristimo svaku mogućnost i povećavamo vjerojatnost uspjeha. Konkretno u ovom slučaju, kada pravna procedura dopušta reviziju ili žalbeni postupak, bilo bi krajnje neprofesionalno ne iskoristiti tu mogućnost. Odvjetniku je najvažnije koncentrirati se na onaj dio slučaja gdje se vidi šansa. Tu vidim razliku između političkog i pravnog odnosa prema reviziji. Nedostatak političke volje je često zasnovan na načinu mišljenja političara o pravnim procesima, jer oni se ne žele upuštati ni u jedan dugotrajniji proces koji od početka ne daje jamstvo uspjeha”, rekao je Geoffrey Nice.

Na pitanje kako on kao pravnik gleda na to, Nice odgovara:

“Ja sam, kao pravnik, apsolutno za reviziju. Čak smatram da nema drugog izbora nego iskoristiti mogućnost revizije. Ako imaš tu pravnu mogućnost, kako ćeš kao političar ikada moći objasniti generacijama koje dolaze da nisi to napravio, a imao si politički mandat za to”, kaže Nice.

On dodaje da ako se to uopće ne pokuša, jamstvo neuspjeha je 100 posto: “Alternativni način razmišljanja koji ja zastupam jeste da u ovom ograničenom vremenu koje je još preostalo treba postići sve da se identificiraju svi važni dokazi, svjedoci i pravne teorije da bi se postigao najbolji mogući pravni rezultat. Ako se krene dalje s revizijom, treba biti jasno da je proces iznošenja dokaza i pravnih teorija jednako važan kao i krajnji rezultat, odnosno presuda. To sigurno važi za sudske procese u kojima se sudi za političko nasilje, gdje izneseni dokazi i dokumenti velikim dijelom doprinose stvaranju kolektivne memorije o ratu, utvrđivanju povijesnih činjenica i interpretacija”, rekao je u intervjuu za Dnevni avaz Geoffrey Nice.

 

Komentari

komentara