Nikolićevo proeuropejstvo pod lupom

Novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ponovio je i prije i poslije izbora da neće skretati Srbiju sa europskog puta. S obzirom na njegov radikalski antieuropski, proruski politički background, Slobodnaevropa.org istražuje vjeruju li domaći i strani promatrači da će Nikolić svojim konkretnim potezima kao predsjednik države biti na tom putu.


Njihovi sugovornici su obazrivi u procjeni kako će se na vanjskopolitičkom planu ponašati novi predsjednik, vjeruju da su obazrivi i međunarodni dužnosnici. Iako nitko nije zaboravio ranija politička uvjerenja Tomislava Nikolića nitko nije izrazio onu vrstu sumnje koju su pokušali posijati demokrati Borisa Tadića u čuvenom predizbornom spotu u kome su sučelili ta dva Nikolićeva stava.

„Nisam siguran da su sva predizborna obećanja i promjena puta napredne stranke uverljivi do kraja, ništa me ne uvjerava da ćemo dobiti bolje od onog što smo imali“, kaže bivši diplomat i član Foruma za međunarodne odnose Vatroslav Vekarić.

„Sve ovisi od toga kakva će biti Vlada. Ali svejedno, mislim da predsjednik neće imati onako naglašenu ulogu u međunarodnim odnosima, kakvu je imao dosadašnji. To je jedna od mogućnosti. Drugo, ne vjerujem da će novi predsjednik ići za tim da izravno koči europski put. Međutim, niz naših unutarpolitičkih elemenata će možda samo po sebi dovesti do toga. Tu se plašim ograničenja koja pred pobjednicima izbora stoje“, istaknuo je on.

Vanjskopolitički komentator Boško Jakšić očekuje da će biti usporen europski put Srbije, iako ne sumnja da će Tomislav Nikolić biti proeuropski orijentiran predsjednik.

„Mislim da on od toga neće odstupati, jer bi to bilo političko samoubojstvo. Suviše bi otvorio jedan front na kome nema šanse pobijediti, mogao bi samo izgubiti. Ali ono što će se događati je usporavanje procesa europskih integracija. Upravo zbog toga što će Bruxelles testirati Nikolića u razdoblju koje će trajati, recimo, najmanje godinu dana. Dakle, Tadićeva dinamika se usporava. Ukoliko poslije tih godinu, godinu i pol dana Nikolić položi test, onda će doći do ubrzavanja“, kaže Boško Jakšić.

Judah: Nikolić nema manevarski prostor

„Moje je mišljenje da ni sam Nikolić ne zna koliko je njegovo europejstvo“, kaže glavni urednik tjednika “Vreme” Dragoljub Žarković.

„On se sa tim praktično još nije suočio. Nikolić je ostvario neke kontakte koji su ranije bili nezamislivi, ali provjera dubine njegovog europejstva je pitanje dana ne za Europu, već za Srbiju, za regiju. A to ćemo tek izmjeriti. Imat će vrlo brzo konkretne povode i prilike da to pokaže. Uskoro ćemo ga inaugurirati, položit će prisegu, počet će međunarodni kontakti, vidjet ćemo kako će se ponašati prlikom formiranja Vlade, vidjet ćemo te ritualne zvuke koje će početi puštati ka regiji, posebno ka Bosni i Hrvatskoj i Crnoj Gori. Onda ćemo izmjeriti njegovo europejstvo. Ali mislim da nije pristojno prozivati sada Nikolića za neeuropejstvo. Dat će on nama prilike, ako se tako bude ponašao, da ga kritiziramo, neki da ga pravdaju i što god već da bude“, navodi Žarković.

Čak i ako Nikolić bude manje Europejac nego što je obećavao, teško da će moći skrenuti Srbiju sa europskog puta, s obzirom na male ingerencije predsjednika države u određivanju vanjske politike. To je po Ustavu, ma kako to izgledalo u vrijeme predsjednikovanja Borisa Tadića, u nadležnosti Vlade i Parlamenta.

Zato, ugledni britanski publicist i poznavatelj balkanskih prilika Tim Judah procjenjuje da Nikolić neće ništa bitno promijeniti, a razloge što Zapad ipak možda malo strepi, ovako objašnjava:

„To što Zapad možda ima dozu strepnje pred Nikolićem nije potrebno ni objašnjavati. On je nepoznata veličina, a uz to dolazi iz ekstremno nacionalističkog backgrounda. Međutim, on nema manevarski prostor bilo što butno izmijeniti. To što neće formirati vladu nego će biti nešto poput “srpske kraljice”, koja nema važne ovlasti. Dakle, on neće biti važan politički akter na političkoj sceni. Dakle, sa Nikolićem kao predsjednikom i Tadićem kao premijerom, pri čemu SNS nije u vladi – ništa se ne može promijeniti. Nikolić bi jedino mogao nešto promijeniti ako bi njegov SNS ušao u koaliciju sa SPS-om i DSS-om, ali, to je najmanje vjerojatan scenarij. Sve u svemu, rekao bih da se oko toga stvara previše histerije.”

HSPF.info

 

Komentari

komentara