Nino Raspudić: Pet je mogućih scenarija u bliskoj budućnosti za BiH

Nino Raspudić: Pet je mogućih scenarija u bliskoj budućnosti za BiH Profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta dr.Nino Raspudić smatra da Republika Srpska, pogotovo nakon posljednjih događaja u Federaciji BiH, u očima međunarodne zajednice sve više preuzima ulogu stabilnijeg i ne problematičnijeg entiteta.


 

 

Raspudić  u intervjuu Srni izjavio kako “velike `zasluge` za to pripadaju i lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji”, i ocjenio da je Republika Srpska trenutno u najboljoj političkoj poziciji od svog nastanka.  Prema njegovom mišljenju, činjenica da je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Chatrine Ashton dolazila u Banja Luku, te da je Vijeće sigrnosti UN raspravljao o predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, bez obzira koliko sadržaj tih događaja bio “pozitivan” ili “negativan”, formalno je pojačala politički subjektivitet i potvrdila Republiku Srpsku kao faktor nezavisan od centralne vlasti BiH.

 

Govoreći o položaju Hrvata u BiH, Raspudić je rekao da, u situaciji u kojoj su im brutalno negirana politička prava, odnosno kada im je kao konstitutivnom narodu onemogućeno da sami odrede ko će ih predstavljati u tijelima vlasti, pri čemu su najgrublje prekršeni i Ustav i zakoni BiH, pa i osnove matematike i zdravog razuma “na slavnom primjeru trećine od 17”, Hrvatima ostaju tri pravca djelovanja.

 

“Prvi je otpor nelegalnoj i nelegitimnoj federalnoj vlasti i nelegitimnom `hrvatskom` članu Predsjedništva BiH u preostalim institucijama sistema, poput državnog nivoa vlasti, te županijske i općinske, tamo gdje ih još mogu izabrati”, drži Raspudić.

 

Drugi pravac je pojačano lobiranje kod međunarodnih faktora i ukazivanje na činjenicu da je podrška ovakvoj Lagumdžijinoj politici u koliziji sa proklamiranim načelima međunarodne zajednice u pogledu BiH.

 

Treći pravac, smatra Raspudić, jeste građanska neposlušnost prema nelegalnoj i nelegitimnoj vlasti.

 

Raspuduć je ocijenio kako visoki predstavnik Valentin Inzko “ima potporu niže razine američke administracije koja se bavi ovim pitanjem, a čiji su glavni akteri na odlasku, dok je europska politika očito drugačija, a o Rusiji da i ne govorimo”.

 

“Smatram da je nakon svega Inzko politički mrtav. Umjesto da BiH približi većoj razini funkcionalnosti i održivosti – on je jedan od najvećih krivaca za činjenicu da je BiH potonula u najveću krizu od završetka rata”, upozorava Raspudić.

 

On je prozvao međunarodnu zajednicu i Inzka da su direktno pomogli uspostavljanje nezakonite vlasti u Federaciji BiH “famoznom matematičkom formulom kako je 1/3 od 17 jednako 5”, te da se to sada provodi i u županijama.

 

Raspudić je napomenuo da su Hrvati, prema Daytonskom mirovnom sporazumu, imali određene mehanizme institucionalne zaštite, koji su kasnije nametnutim odlukama ukinuti, od Berryevih amandmana nadalje.

 

“Pet je mogućih scenarija u bližoj budućnosti – nastavljanje ovakvog mrcvarenja, povratak ukinutih mehanizama institucionalne zaštite, raspad BiH, potpuno političko neutraliziranje Hrvata u BiH i, na kraju – stvaranje hrvatske republike u BiH”, zaključio je profesor Nino Raspudić.

 

Raspudić je kazao kako “smatra da bi svaki razuman čovjek na svijetu potpisao tezu da država koja dugoročno ne može osigurati konsenzus većine svojih činitelja i/ili građana za vlastiti opstanak – nema nikakvog opravdanja za svoje postojanje, bilo da je riječ o Hrvatskoj, Srbiji, SAD, Filipinima, Danskoj ili BiH, ma što neki međunarodni birokrata mislio o tome”.

 

Komentari

komentara