Nizozemska i dalje ne želi Rumunje i Bugare u schengenskom prostoru

 

Nizozemska se nastavlja protiviti “čak i djelimočnom“ ulasku Rumunjske i Bugarske u schengenski prostor. “Vlada je odlučila da i dalje budemo protiv ulaska Rumunjske i Bugarske“, rekla je Elaine de Boer, glasnogovornica nizozemskog ministra za imigracije Gerda Leersa.


 

 

“Vlada je priopćila da ni na koji način ne želi da se otvori (schengenski prostor), pa ne odobravamo čak ni djelomični ulazak Rumunjske i Bugarske”, naglasila je ona.

 

“Kao Nizozemska, reći ćemo “ne“ na sastanku koji je predviđen za sljedeći tjedan u Bruxellesu“, dodala je.

 

Sastanak ministara unutarnjih poslova Europske unije pridviđen je za četvrtak u Bruxellesu. Sofija i Bukurešt žele ući u schengensku zonu prije kraja godine. Ali, za ulazak svakog novog člana potrebna je jednoglasna odluka 26 članica schengenskog prostora.

 

Francuska, Njemačka i Nizozemska su se usprotivile u proljeće ulasku Rumunjske i Bugarske u schengensku zonu slobodnog kretanja, tražeći pojačanu borbu protiv korupcije.

 

U lipnju je francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant spomenuo ulazak u dvije faze, otvaranjem zračnih granica u jesen 2011. godine, a zatim otvaranjem kopnenih granica 2012. godine, uz prisustvo službenika i graničara iz drugih zemalja.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara