Njemačka traži da Srbija sjever Kosova ipak prepusti Prištini

Njemačka traži da Srbija sjever Kosova ipak prepusti PrištiniPosjet njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji 22. kolovoza, mogao bi doprinijeti boljoj gospodarskoj suradnji dvije države, ali se ne očekuje da će donijeti dobre vijesti Beogradu u vezi s Kosovom,


 

 

piše Blic, jer sugovornici beogradskog dnevnika drže kako dolazak kancelarke znači i novi pritisak Europske unije na Srbiju da prepusti sjever Kosova prištinskim vlastima i uspostavi granice kako bi zauzvrat dobila datum za početak pregovora s EU.

 

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, kaže za Blic kako je Srbija, bez obzira na kosovski problem, uhićenjem Gorana Hadžića “osvojila kandidaturu, ali ne i datum za početak pregovora s EU”.

– Angela Merkel dolazi u Beograd pritiskati Srbiju da u potpunosti odustane od Kosova. Najuticajnije zemlje Europe, poput Njemačke, Engleske i Francuske, hoće brzo rješenje kosovskog problem, a vide ga u prepuštanju sjevera Kosova prištinskim vlastima. Vodeće države EU traže da mi postavimo granice s Kosovom, carinu i da se ponašamo prema njemu kao prema susjednoj državi – tvrdi Nikolić podsjećajući kako kandidatura bez datuma za početak pregovora ne znači ništa.

Nikolić pojašnjava kako se Srbija treba voditi “argumentom da jedna strana ne može dobiti sve, a druga ništa, kao i da je Kosovo mafijaška država”. Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku, upozorava kako “treba biti oprezan s tumačenjem sporazuma koji je postignut o sjeveru Kosova”.

– Neke države u EU su već najavile kako sporazum vide kao “diplomatsko rješenje koje će uvažiti granice Kosova”. Srbija treba jasno reći da sporazum nikako to ne znači – kaže Todorić.

Komentari

komentara