Nobilo: ‘Herceg-Bosna’ bila je marionetski projekt u rukama vrha HDZ-a i Tuđmana

Poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo smatra da će presuda nekadašnjem vojno-političkom vrhu Hrvatske Republike Herceg-Bosne biti pravno i politički dvostruko gora i teža za Hrvatsku od nedavne odluke u slučaju “Gotovina”.


“S jedne strane, najvjerojatnije će biti potvrđen udruženi zločinački pothvat. S druge strane, biće utvrđeno da su ta djela počinjena u okolnostima međunarodnog oružanog sukoba, to jest BiH, odnosno Bošnjaka, i Hrvatske. Budući da je sukob bio na teritoriju BiH, Hrvatska će biti označena kao agresor”, ocijenio je Nobilo.

Međunarodni oružani sukob između BiH i Hrvatske, pojašnjava Nobilo, potvrđen je već u nekoliko pravosnažnih presuda u Haaškom sudu, kao na primjer na suđenju Damiru Kordiću i Mladenu Naleteliću Tuti.

“Tu se, također, opisuje da su te osobe počinile zločine u dogovoru i organizaciji s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom i drugima. Možda drugačijim terminima, ali taj zločinački pothvat već je opisan i postoji u pravosnažnim presudama”, rekao je Nobilo za sarajevski “Dnevni avaz”.

On je naglasio da su rat u BiH, pravno gledajući, ilegalno vodili tadašnji hrvatski predsjednik Tuđman i vrh hrvatske države.

“Projekt ‘Herceg-Bosne’ bio je marionetski projekt u rukama vrha HDZ-a i Tuđmana”, istakao je Nobilo.

Nekadašnjem premijeru Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranku Prliću, ministru obrane Bruni Stojiću, zapovjednicima HVO-a Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, zapovjedniku vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću i šefu komisije za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću sudi se u Haškom tribunalu za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv nehrvata na područjima u BiH koja su željeli pripojiti Hrvatskoj.

 

Komentari

komentara