Novi sukobi u Sani, Jemen na pragu građanskog rata

Novi sukobi u Sani, Jemen na pragu građanskog rataPrimirje između plemenskih vođa i snaga odanih jemenskom predsjedniku prekinuto je Sani, gdje je bilo novih žrtava,


i u gradu Taizu, a ta se zemlja našla na rubu građanskog rata dok svjetske sile pozivaju Alija Abdulaha Saleha da konačno ode s vlasti.’Primirje je prekinuto’, rekao je vladin dužnosnik u glavnome gradu Sani, gdje su borci plemenskih vođa svrstani uz prosvjednike ujutro zauzeli vladinu zgradu.

 

U borbama tijekom noći plemena su izgubila trojicu boraca, javlja Reuters. Time je prekinuto četverodnevno primirje potpisano pošto je prošlog tjedna ubijeno najmanje 115 osoba, što je bilo najgore krvoproliće od sredine siječnja, kada su počeli prosvjedi protiv Saleha.

 

Svjetske sile pozivaju Saleha, koji vlada Jemenom 32 godine, da potpiše odlazak s vlasti, o čemu su se dogovorile uz posredništvo Vijeća za suradnju zemalja Perzijskog zaljeva.

 

Saleh je prošlog tjedna odbio potpisati dokument te tvrdi kako 24-milijunskom Jemenu prijeti ‘građanski rat’ i tako pridonosi zabrinutosti svjetskih sila za vlastite interese budući da Jemen graniči sa Saudijskom Arabijom, najvećom svjetskom izvoznicom nafte.

 

‘Šokirana’ nasiljem vojske prema prosvjednicima u Taizu, povjerenica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je Saleha da bez odgode potpiše dokument o odlasku s vlasti.

 

U Taizu je policija danas ubila sedam prosvjednika, a prema UN-ovim podacima, vojska je u tom gradu od nedjelje ubila više od 50 osoba, prenosi AFP. Oporbene snage pozvale su, unatoč krvoproliću, sav narod na prosvjede, piše Reuters.

 

Kaosu u Jemenu pridonose i sukobi na jugu zemlje, gdje su ubijena četvorica vojnika, a desetorica su ranjena u napadu što ga je danas navodno izvela Al Kaida u Zindžibaru. U tom gradu vojska se od nedjelje sukobljava s teroristima Al Kaide uz sve veću zabrinutost Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država.

 

Oporba optužuje Saleha da Zindžibar, kojim na dan prolazi oko tri milijuna barela nafte, svjesno pušta da padne u ruke Al Kaide kako bi SAD-u i Saudijskoj Arabije pokazao kakav bi Jemen bio bez njega. Oporba tvrdi kako bi se sama mnogo bolje obračunala s Al Kaidom, piše Reuters.

 

Najmanje 320 ljudi ubijeno je od početka prosvjeda u Jemenu, nekad legendarnom Kraljevstvu od Sabe, a danas jednoj od najsiromašnijih arapskih zemalja s kroničnom nezaposlenošću i siromaštvom te s prilično iscrpljenim naftnim zalihama.

 

Komentari

komentara