Obama i Sarkozy za nastavak vojne intervencije u Libiji

Obama i Sarkozy za nastavak vojne intervencije u Libiji Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i američki predsjednik Barack Obama dogovorili su u utorak da nastave vojnu akciju protiv libijskog lidera Moamera Gadafija sve dok ne položi oružje, a izaslanik UN-a za Libiju Ibrahim Dabaši tvrdi da će Libija biti oslobođena za manje od 72 sata.


 

 

 

Dva lidera su se složila da je kraj Gadafijevog režima neizbježan i blizu, priopćio je Sarkozyjev ured. Francuska i SAD nastavit će da pružaju vojnu podršku libijskim pobunjenicima sve dok se Gadafi ne bude predao, a obje zemlje se zalažu da se uskoro u Parizu održi konferencija za prikupljanje međunarodne podrške za rekonstrukciju Libije, navodi se u priopćenju iz Francuske.

Izaslanik UN-a za Libiju Ibrahim Dabaši izjavio je danas da je Gadafijev kompleks Bab al-Azizijah sada u potpunosti u rukama pobunjenika i da će zemlja biti oslobođena za manje od 72 sata, prenose agencije.
Pentagon navodi da libijski pobunjenici izgleda kontroliraju veći dio Tripolija i dodaje da i dalje smatra da Gadafi nije napustio zemlju.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik David Lapan izjavio je da su Gadafijeve snage i dalje opasne, iako su im umanjene zapovjedne sposobnosti.Lapan je istakao da SAD nadgledaju lokalitete kemijskog oružja u Libiji, dok američki Kongres strahuje da bi to oružje moglo pasti u pogrešne ruke.

 

hspf.info

Komentari

komentara