Obama: Ponovio bih akciju kao što je ubojstvo bin Ladena

Obama: Ponovio bih akciju kao što je ubojstvo bin LadenaAmerički predsjednik Barack Obama naznačio je u razgovoru za BBC uoči europske turneje da bi ponovo naredio operaciju poput one u kojoj je ubijen Osama bin Laden kada bi se neki drugi traženi terorist pojavio na pakistanskom teritoriju.


 

Akcija u kojoj je ubijen vođa Al Qaide 2. svibnja jako je zategnula odnose SAD-a i Pakistana, njezinog saveznika u borbi protiv terorizma. Na upit urednika BBC-ja što bi učinio kada bi vođa talibana Mula Omar bio pronađen u Pakistanu, Obama je odgovorio da bi opet u slučaju potrebe poduzeo jednostranu akciju.

 

‘Naš je posao zaštita Sjedinjenih Država. Poštujemo pakistanski suverenitet, ali ne možemo dopustiti nekome da aktivno planira kako ubiti naše ljude ili ljude naših saveznika’, rekao je Obama. ‘Ne smijemo dopustiti da takvo planiranje dođe u fazu realizacije’, dodao je.

 

Govoreći o stanju u Afganistanu, Obama je rekao da se tamošnji sukob ne može riješiti vojno, ali povećanje broja američkih vojnika je potrebno kako bi se osiguralo političko rješenje. ‘Na kraju će se morati razgovarati s talibanima, ali oni prije moraju prekinuti sve veze s Al Qaidom, odreći se nasilja i poštovati afganistanski ustav’, kazao je američki predsjednik.  Obama u nedjelju iz Washingtona kreće na europsku turneju, koja u ponedjeljak počinje u Irskoj. Još će posjetiti Veliku Britaniju, Francusku i Poljsku. (Hina)

Komentari

komentara