Obljetnica Daytona: Šesnaest godina međunarodnog protektorata nad BiH

Šesnaesta obljetnica parafiranja mirovnog sporazuma kojim je, nakon pregovora u Daytonu, završen rat i država podjeljena na srpski i bošnjačko-hrvatski dio, obilježava se u toj zemlji na različite načine.

 


Vlada Republike Srpske proglasila je 21. studenog neradnim danom potvrđujući time kako u tom entitetu Daytonski sporazum smatraju nedvojbenim temeljem na kojemu počiva ne samo Rwpublika Srpska nego i cijela BiH kao država.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik tim je povodom izjavio kako BiH, koja i sada opstaje samo uz snažnu potporu međunarodne zajednice, može preživjeti samo ako se taj dokument bude primjenjivao u obliku u kojem je napisan, bez proširivanja ovlasti države kako je to prije bio slučaj.

Za razliku od RS-a, u Federaciji BiH 21. studenog običan je radni dan, u kojemu tek mediji blijedo posjećaju na dan kada je u vojnoj bazi Wright-Patterson u Ohiju, parafima Franje Tuđmana, Alije Izetbegovića i Slobodana Miloševića potvrđen dogovor postignut uz posredovanje američkog diplomata Richarda Holbrookea.

Što je prethodilo Daytonu?

U srpnju 1995. Srbi su ovladali zaštićenom zonom Srebrenice, a prijetila je vrlo izgledna opasnost da njezinu sudbinu doživi i bihaćka enklava u zapadnoj Bosni.

U takvim okolnostima politički su i vojni predstavnici Republike Hrvatske te Hrvata i Bošnjaka iz Federacije Bosne i Hercegovine 22. srpnja 1995.  Splitskom deklaracijom položili temelje zajedničkoj obrani Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine od srpske agresije i postizanju političkoga rješenja u  skladu s naporima međunarodne zajednice.

Osloboditeljske akcije koje su nakon toga uslijedile (Ljeto 94, Oluja, Maestral i Južni potez) potpuno su promijenile dotadašnje kako vojne tako i političke odnose snaga ne samo u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, nego i na jugoistoku Europe.  Slijed događaja u drugoj polovici 1995. prisilio je srpsko vodstvo na traženje primirja, na pregovore, i u konačnici na završetak rata.

Sadržaj Daytona temelj današnje dvoentitetske BiH

Uz tekst Općega okvirnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu sporazum je sadržavao i jedanaest njegovih aneksa i šest dodatnih sporazuma. Tim sporazumom podijeljena je Bosna i Hercegovina na Republiku Srpsku, kao entitet srpskoga naroda,  koja se, u skladu s prije donesenim zaključcima, prostire na 49 posto teritorija Bosne i Hercegovine, i na Federaciju Bosne i Hercegovine, odnosno federaciju Bošnjaka i Hrvata, utemeljenu Washingtonskim sporazumom, koja se prostire na 51 posto teritorija Bosne i Hercegovine.

Tihe revizije

Daytonska arhitektura Bosne i Hercegovine proizvela je vrlo složen pravni subjekt. Dvije zasebne teritorijalno-administrativne jedinice, od kojih je jedna sastavljena od deset federalnih jedinica, a druga centralizirana, spojene su u krhku zajedničku državu s vlastitim parlamentom i tročlanim predsjedništvom kao kolektivnim šefom države. Povrh toga i državna vlada i federalne vlade  postale  su u tijeku provedbe sporazuma odgovorne isključivo Visokomu predstavniku međunarodne zajednice, kojega imenuje međunarodno tijelo poznato kao Vijeće za provedbu mira.

Potpisivanje i provedba Daytonskoga sporazuma prekinuli su ratne sukobe. Međutim, Bosna i Hercegovina je za desetgodišnjega protektorata međunarodne zajednice izgubila sva obilježja samostalne i suverene države.

Po izvornomu tekstu Daytonskoga sporazuma mandat je međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini trebao trajati godinu dana. No, on je nakon isteka prve godine obnovljen, i to na neograničeno vrijeme. Na godišnjim konferencijama Vijeća za provedbu mira ovlasti su Visokoga predstavnika povećane. Zahvaljujući tim ovlastima visoki su predstavnici postali su stvarni upravitelji Bosne i Hercegovine s neograničenim ovlastima.

Za njihove vladavine nametnute su ustavne promjene u entitetima, nametnuta je većina zakona, smijenjeno je nekoliko stotina izabranih političara, a država je, umjesto demokratskoga razvitka i osamostaljivanja, pretvorena u protektorat s neograničenom vlašću međunarodne zajednice.

 

 

hspf.info

Komentari

komentara