Okrugli stol Udruge “Prsten”: Skup o Hrvatima u BiH ističe važnost jedinstva

 

“U ovome trenutku nema izgleda da se u Bosni i Hercegovini za Hrvate stvori treći entitet niti da se održi tzv. Dayton 2, ali Hrvati mogu popraviti svoj položaj ako postignu konsenzus o tome što žele”, rečeno je u četvrtak na okruglom stolu o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.


 

 

Da bi se u BiH ostvario treći, hrvatski entitet, nužno je zadovoljiti tri uvjeta: dobiti suglasnost međunarodne zajednice, dobiti suglasnost drugih dvaju naroda i ostvariti konsenzus o tome koji će prostori ući u taj entitet, rečeno je u četvrtak na skupu o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini što je održan u Zagrebu.

 

Nijedan od tih uvjeta nije ostvariv, rekao je Krešimir Zubak, bivši prvi predsjednik Federacije BiH i bivši član predsjedništva BiH.

 

Zato je nerealno očekivati treći entitet, ali “promjene su moguće, kroz postojeću matricu, jačanjem institucija države, mijenjanjem obaju entiteta i pravno i organizacijski.

 

Ta rješenja treba tražiti demokratskim putem i demokratskim sredstvima”, rekao je na skupu koji su pozdravili i hrvatska premijerka Jadranka

 

Kosor te izaslanica predsjednika Ive Josipovića Romana Vlahutin.

 

Kosor je naglasila kako će Hrvatska i dalje podupirati Hrvate u BiH što joj je “ustavna i moralna obveza”.

 

Zubak je rekao kako je za promjenu nužno da “izađemo u što većem broju na izbore”. “Stalno pada broj zastupnika iz hrvatskog naroda od općina do kantona i entiteta”, rekao je Zubak i dodao kako ljudi u Hrvatskoj ne smiju strahovati “hoće li izlaskom na izbore i pribavljanjem osobne iskaznice u BiH izgubiti neka prava u Hrvatskoj”.

 

Nažalost, samo je tako moguće, ali to ne znači da je nemoguće”, rekao je.

 

“Trebamo konsenzus o tome u kojem pravcu treba ići. Zato bi ovakav skup trebalo organizirati i u BiH”, rekao je.

 

Glavni uzrok neravnopravnosti Hrvata u BiH jest postojanje Republike Srpske na 49 posto teritorija, rekao je.

 

Nema izgleda da se Sjedinjene Države u ovome trenutku odluče na neku akciju da bi se postigao Dayton 2, rekao je nekadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, uz Zubaka izravni sudionik daytonskih pregovora.

 

One su angažirane u Afganistanu, Iraku i Libiji. Hrvati moraju imati svoju jasnu politiku i jasno definirati čime su ugroženi. Onda će i Hrvatska moći definirati politiku, zasad se može samo složiti da su Hrvati ugroženi.

 

Diplomacija mora pomoću međunarodnih kontakata pomoći da se nađe pravedno rješenje u BiH, a nužno je snažnije uključiti SAD, rekao je. Ako je ta politika dobro definirana, onda i Hrvatska ima legitimno pravo pomagati”, rekao je.

 

Hrvatska dugo nije imala politiku o BiH, tek su premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović to promijenili, svojim zajedničkim izjavama.

 

Po riječima Mate Granića, bez obzira na mane Daytona, ovo nije daytonska BiH, zajednica ravnopravnih naroda. “Popušta se bošnjačkoj majorizaciji Hrvata, a to iskorištava (predsjednik Republike Srpske Milodrad Dodik)”.

 

Okrugli stol Položaj hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini – stanje i perspektive, organizirala je udruga bosanskih Hrvata Prsten. Na skupu je prikazan i film “Dayton 2?” autora i producenata Darka Dodiga i Peje Gašparevića.

 

Gašparević je rekao kako se na snimanje filma odlučio jer je “pomirba sa sudbinom, s jednim groznim državnim uređenjem, možda i gora od samog Daytonskoga sporazuma”. Sjetimo se Dantea, rekao je.

 

“U trenucima velikih društvenih previranja, miriti se sa sudbinom znači zaslužiti pakao. Meni se ne ide u pakao” rekao je i opisao sadašnju situaciju posljedicom “i opće apatije međunarodne zajednice i pasivnosti Zagreba”.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara