Ozbiljna prijetnja pred obljetnicu 11. rujna došla je od Al Quide

Ozbiljna prijetnja pred obljetnicu 11. rujna došla je od Al Qaide‘Tražimo od milijuna Njujorčana i Amerikanaca da budu oči i uši opreznosti’, izjavila je Hillary Clinton.


 

 

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da Al Qaida stoji iza ozbiljne, ali nepotvrđene, prijetnje usmjerene prema Amerikancima, pogotovo u New Yorku i Washingtonu.

Nakon što je posjetila komemoracije posvećene napadu 11. rujna Clinton je rekla da je prijetnja, koja je povezivala s bombaškim napadom pomoću kamiona ili automobila, djelo radikalne grupe koja je napala SAD prije 10 godina, piše BBC.

‘Ovo nas ne bi trebalo iznenaditi. To je stalni podsjetnik na naš udio u borbi protiv nasilnog ekstremizma, bez obzira tko ga propagirao, otkuda dolazio i tko god bio meta’, rekla je Clinton. Vladini izvori rekli su kako su dvojica od trojice muškaraca povezanih s prijetnjom američki državljani, ili da su imali američke putovnice, te da su arapskog podrijetla, piše AP.

Navodi se i kako potencijalni napadači vjerojatno pričaju i engleski i arapski. Sigurnosne službe još provjeravaju imena osoba povezanih s prijetnjom.

U New Yorku je broj policijskih ophodnja povećan za 30 posto, pojačano se pretražuju automobili, nasumce se pregledavaju naprtnjače u podzemnoj željeznici, a pojačana je i kontrola mostova, tunela, spomenika i službenih zgrada. Za Amerikance je danas ujutro počeo vikend sjećanja na desetu godišnjicu 11. rujna obilježen, osim ovom ‘vjerojatnom, ali nepotvrđenom’ prijetnjom, i domoljubnim zanosom, odavanjem počasti svim palima u borbi s terorizmom.

Komemoracije počinju danas u 12.30 sati (20:30 sati po srednjoeuropskom vremenu) dolaskom Georgea W. Busha i Joea Bidena u Shanksville u Pennsylvaniji, gdje se srušio zrakoplov s 37 putnika, među kojima su bila i četvorica terorista. Bivši predsjednik, sadašnji potpredsjednik i republikanski predsjednik Predstavničkog doma John Boehner sudjelovat će na otvorenju spomen-centra podignutog nekoliko metara od mjesta pada zrakoplova.

U New Yorku će u središtu pozornosti biti vatrogasci koji su u spašavanju ljudi iz Svjetskog trgovinskog centra izgubili 343 svojih kolega. Komemoracija počinje u 14.00 sati (20:00 sati). Janet Napolitano, ministrica domovinske sigurnosti, nazočit će toj trosatnoj svečanosti u katedrali Svetog Patricka.

Američki predsjednik Barack Obama koji će u nedjelju posjetiti tri mjesta na kojima su se srušila četiri oteta zrakoplova, odlučio je danas ostati u Washingtonu gdje će sa suprugom Michelle sudjelovati u volonterskoj akciji. (Hina)

 

hspf.info

Komentari

komentara