Pahor ne razmišlja o ostavci

Pahor ne razmišlja o ostavciUnatoč analizama prema kojima je njegova vlada na koljenima nakon što su birači uvjerljivom većinom na referendumu odbacili tri zakona, uključujući i ključnu mirovinsku reformu, slovenski premijer Borut Pahor ne razmišlja o ostavci.


 

Kada bi moja ostavka ili ostavka vlade automatski vodile u prijevremene izbore, onda bi predložili upravo to, ali to je zabluda, rekao je Pahor novinarima nakon objave referendumskog rezultata.

 

Na referendumu je odbačen novi zakon o mirovinskom osiguranju po kojemu bi se u mirovinu bez odbitaka odlazilo sa 65 navršenih godina života jer je za njegovu primjenu glasovalo manje od 28 posto birača, a sličnom uvjerljivom većinom odbačeni su i zakon o suzbijanju rada na crno, te zakon o čuvanju arhivske građe.

 

U prvoj izjavi novinarima nakon proglašenja rezultata, Pahor je izjavio da je referendumski rezultat izraz ozračja općeg nepovjerenja u slovenskom društvu, a dijelom i neslaganja s reformama.

 

Slovenija se oporavlja od recesije, očekujemo gospodarski rast od preko dva posto u ovoj godini, smanjuje se nezaposlenost, a radimo sve što je potrebno da se smanji proračunski deficit i javni dug, rekao je Pahor.

 

Pahor nije isključio mogućnost da glasovanje o povjerenju svojoj vladi u parlamentu možda još ovog mjeseca veže na izglasavanje proračunskog rebalansa i interventnog zakona. Cilj interventnog zakona je kompenzirati negativne učinke neprimjene planirane mirovinske reforme još u ovoj godini, a ti su učinci po vladinim procjenama na razini 300 milijuna eura godišnje.

Interventnim zakonom uvele bi se restrikcije za plaće javnog sektora, mirovine i socijalna primanja, protiv čega su se već izjasnili sindikati, ne isključujući prosvjede.

 

Slovenski politički analitičari navode da će zbog uvjerljivog poraza na referendumu Pahorova vlada idućih mjeseci “životariti”, ali isključuju mogućnost naglog političkog zaokreta iako oporbeni prvak Janez Janša tvrdi da su birači vladi dali jasan signal za odlazak i da bi morala omogućiti prijevremene izbore još ove godine.

 

Ljubljansko “Delo” navodi da je vlada porazom na referendumu dobila jasnu poruku da je vrijeme za njen odlazak i da Pahor sada traži “častan izlaz” jer razmišlja o glasovanju o povjerenju vladi u parlamentu.

Komentari

komentara