Pahora napušta koalicijski partner

Pahora napušta koalicijski partnerStranka Zares, koja je u slovenskoj vladajućoj koaliciji do sada bila glavni koalicijski partner vladajućih Socijalnih demokrata (SD), danas bi, prema prijašnjim najavama, trebala i službeno obavijestiti premijera Boruta Pahora o svom odlasku u opoziciju.


 

Ostavku na mjesto ministra za visoko školstvo prošlog je tjedna već dao predsjednik Zaresa Gregor Golobič, a danas će ostavke dati tri ministrice iz iste stranke – ministrica gospodarstva Darja Radič, ministrica javne uprave Irma Pavlinič Krebs te ministrica kulture Majda Širca. One će nastaviti obavljati svoje dužnosti dok ih službeno ne razriješi parlament.

 

Međutim, u dogovoru s premijerom Borutom Pahorom predsjednik parlamenta Pavel Gantar, također član Zaresa, ostaje na svom položaju. Parlament mu je u petak izglasovao povjerenje, odbivši zahtjev Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše da se Gantara smijeni. Pahor je izjavio da u Gantara ima puno povjerenje iako je član stranke koja se povlači iz vlade.

 

Zares odlazi iz vlade nakon neuspješnog pokušaja premijera Boruta Pahora da stabilizira odnose u vladajućoj koaliciji lijevog centra poslije odbijanja mirovinske reforme na referendumu početkom mjeseca. Uzrokovala su ga i politička i osobna neslaganja između Pahora i Golobiča, javlja Hina. Predsjednik Zaresa zauzimao se za temeljitu rekonstrukciju vlade, s mogućnošću da umjesto Pahora vladu do redovitih izbora vodi netko drugi. Pahor je to odbio, a iza njegove odluke stala je i njegova stranka.

 

Odlaskom stranke umirovljenika (DESUS) iz vladajuće koalicije prije dva mjeseca slovenska vlada izgubila je većinu u parlamentu, a prelaskom Zaresa u opozicijske klupe ostat će joj 33 mjesta u parlamentu s 90 zastupnika. Pahor je najavio da će se početkom idućeg tjedna sastati s predsjednicom Liberalnih demokrata (LDS) Katarinom Kresal kako bi odlučili o rekonstrukciji vlade nakon povlačenja Zaresa.

 

Komentari

komentara