Pakistan: Tko je odgovoran za nastanak Al-Qaide 90-tih?

Pakistanski premijer je najavio provođenje istrage da bi se saznalo kako je bilo moguće da Osama bin Laden živi neprimijećeno u Abotabadu, ali je naglasio da Pakistan ne može biti jedina zemlja kriva za postojanje i djela Al-Qaide.

 


“Odlučni smo da na svaki način otkrijemo kako, kada i zašto je Osama bin Laden bio u Abotabadu. Data je naredba da se provede istraga“, rekao je Yusuf Reza Gilani pred zastupnicima narodne skupštine.

Međutim, “Al-Qaida nije nastala u Pakistanu“, rekao je on odgovorajući na optužbe, posebno Washingtona, o mogućoj zavjeri unutar pakistanske vojske ili obavještajne službe.

“Tko je odgovoran za nastanak Al-Qaide 90-ih godina? Tko je odgovoran što je nastao mit o Bin Ladenu?“, naglasio je on, aludirajući na Sjedinjene Države.

Potrebno je podsjetiti međunarodnu zajednicu na desetljeće 90-ih godina kada su se arapski dobrovoljci pridružili džihadu (afganistanski mudžahidini protiv sovjetske okupacije) koji se pretvorio u Al-Qaidu“, dodao je premijer.

 

Pripadnici afganistanskog džihada su se borili s Crvenom armijom 80-ih godinama zahvaljujući financijaskoj pomoći i naoružanju CIA-e, posredstvom pakistanskih obavještajnih službi.

 

Hrsvijet / hspf.info

Komentari

komentara