Palestinci danas predaju zahtjev za članstvo u UN-u

 

Palestinski predsjednik Mahmoud Abass predati će danas službeni zahtjev za članstvo u UN, dok predstavnici bliskoistočnog kvarteta pokušavaju ostvariti napredak u rješavanju sukoba.


 

 

Abass će službeni zahtjev predati generalnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu koji će taj zahtjev predati na razmatranje Vijeću sigurnosti, kao što predviđa procedrura UN-a.

 

“Palestinski vođa će zahtjev predati u 11:35 sati (17.35 po zapadnoeuropskom vremenu), sat vremena prije nego što je predviđeno Abassovo obraćanje”, izjavio je palestinski veleposlanik u UN-u Rijad Mansur agenciji France Presse.

 

Predstavnici SAD-a, Rusije, EU-a , koji posreduju u rješavanju bliskoistočnog sukoba, sastali su se u četvrtak na marginama Generalne skupštine UN-a i ponovno će razgovarati u petak ujutro, izjavio je neimenovani američki službenik.

 

Izaslanici kvarteta “nastavljaju konstruktivno raditi” u nastojanju da obnove izraelsko-palestinske mirovne pregovore, prenosi Reuters.

 

Predsjednik SAD-a Barack Obama poručio je palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu da Palestinci neće dobiti priznavanje državnosti u UN-u i da će Washington uložiti veto na takav prijedlog u Vijeću sigurnosti UN-a.

 

Obama je u govoru pred Generalnom skupštinom UN-a rekao da palestinska država može nastati samo kroz razgovore sa Izraelom, a ne bilo kakvom rezolucijom.

 

Palestinci prosvjeduju protiv Obame.

 

Da bi rezolucija o priznavanju Palestine bila usvojena, potrebna joj je podrška devet od 15 članica ovog tijela, pod uvjetom da nijedna stalna članica ne uloži veto. (srna)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara