Pitanje ‘Sejdić-Finci’ moglo bi biti riješeno do kraja godine?

 

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi izjavio je da bi u prosincu moglo početi razmatranje kredibilnog zahtjeva BiH za članstvo u EU ukoliko bi pitanja “Sejdić-Finci”, državne pomoći i popisa stanovništa u BiH bila adekvatno rješena u sljedećih nekoliko tjedana.


 

 

On je rekao da formiranje privremenog zajedničkog povjerenstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci predstavlja pozitivan korak i da postoji mogućnost da ovaj problem bude riješen do kraja godine.

 

– Sama činjenica da će se povjerenstvo sastati već sljedećeg tjedna i da će pokušati riješiti neka proceduralna pitanja veoma je pozitivan razvoj događaja- rekao je Daviddi za ATV.

 

On je naveo da samo formiranje povjerenstva neće biti smatrano dovoljno uvjerljivim naporom i da će biti neophodno postići više od toga, odnosno da Europska komisija želi vidjeti vrlo uvjerljiva nastojanja da se ovaj problem riješi.

 

Daviddi je rekao da Delegacija EU u BiH želi da domaći akteri rade na ovom pitanju i da kroz dijalog i kompromis nađu rješenje.

 

Kada je riječ o Zakonu o državnoj pomoći, Daviddi je rekao da je tekst zakona koji je usvojilo Vijeće ministara BiH i uputilo ga u parlamentarnu proceduru dobar i usuglašen sa europskim pravnim tekovinama.

 

On je istaknuo da je neophodno da BiH ima završen obujam državne pomoći već u prvom kvartalu sljedeće godine, pri čemu je zakonski okvir, odnosno njegovo blagovremeno usvajanje, od fundamentalnog značaja.

 

Govoreći o zakonu o popisu stanovništva, Daviddi je rekao da taj zakon nije uvjet samo po sebi, ali da će biti neophodan ukoliko BiH dođe u novu fazu u procesu pridruživanja.

 

– Ako bi BiH uspjela doći u novu fazu, odnosno ukoliko bi došla do točke kada se od Europske komisije traži mišljenje o BiH, bit će neophodno imati podatke o socijalno-ekonomskom razvoju zemlje- rekao je Davidi.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara