Planirao napad na Pentagon i Kongres

Planirao napad na Pentagon i KongresAmeričke vlasti uhitile su jučer američkog državljanina, sljedbenika Al-Qa’ide, kojeg sumnjiče da je namjeravao plastičnim eksplozivom postavljenim u bespilotne zrakoplove oštetiti ili razoriti Pentagon i Kongres u Washingtonu.


Rezwan Ferdaus (26) osumnjičen je i da je tehničkim sredstvima pokušao pomoći Al-Qa’idi izvesti napad na američke vojnike u inozemstvu, a uhićen je u Framinghamu u blizini Bostona nakon višemjesečnog tajnog praćenja.

Državna odvjetnica u Bostonu Carmen Ortizt rekla je da Ferdaus dugo planirao počiniti nasilna djela protiv SAD-a, uključujući napade na Pentagon i Kongres, ali da je taj plan spriječen zahvaljujući radu FBI-a i brojnih drugih agencija.

Ferdaus, koji je diplomirao fiziku na sveučilištu Northeastern u Bostonu, počeo je planirati džihad protiv SAD-a početkom 2010. Navodno je preinačio mobitele koji su trebali poslužiti kao prekidači za detoniranje eksploziva te ih predao prikrivenim FBI-ovim agentima kojima je povjerovao da su pripadnici Al-Qa’ide. Kad su mu na sastanku u lipnju 2011. slagali da je jedan njegov mobitel bio dio bombe koja je u Iraku ubila tri američka vojnika i ranila ih četiri ili pet, navodno je kazao: Upravo je to ono što sam htio. Tijekom 2011. agentima se povjerio da želi organizirati napad na Pentagon i Kongres.

Prema kaznenoj prijavi planirao je napasti Pentagon malim zrakoplovom punim eksploziva navođenim GPS uređajem, a napad je poslije odlučio proširiti i na Kongres. Zrakoplovi su bili dovoljno veliki da nose smrtonosni teret.

Uhićen je kratko nakon što su ga tajni agenati opskrbili raznim oružjem, uključujući i eksploziv, granate i jurišne puške AK-47 koje je zaključao u kontejneru. Proglasi li ga sud krivim prijeti mu višegodišnja kazna zatvora zbog pomaganja stranima teroristima, pokušaja napada na zgrade u vlasništvu SAD-a i pokušaja napada na nacionalnu obranu.

 

Komentari

komentara